Allmänt om bil

Bilsemester – Bila i Europa

Det kan kännas svårt att veta vad man ska tänka på inför en bilsemester i Europa. Frågorna är ofta många. Gäller min försäkring? Ska jag ta min egen bil eller hyra? Hur lång tid tar det att köra mellan Rom i Italien och Marseille i Frankrike? Hur många länder hinner man med på fyra veckor? Fungerar mitt körkort utomlands? Allihop är rimliga frågor och det är lika bra att ställa sig dem innan det börjar närma sig semestertider. Är du väl förberedd för din bilsemester har du större möjlighet att vara spontan, njuta och ta dagen som den kommer – hur motsägelsefullt det än kan låta!

Det finns mycket man bör tänka på innan man drar iväg genom Europa med bil. Självklart är det bra att till en början bestämma sig för om man vill utgå från Sverige och med sin egen bil ta sig söderut, eller om man istället vill flyga till ett europeiskt land, hyra bil och utgår därifrån.

Planera bilsemestern rätt

Fördelarna med att ta sin egen bil är att du känner dig trygg vid ratten och kan packa bilen redan vid ytterdörren. Nackdelen är att distanserna är långa även i Europa. Beroende på hur lång semester du har, kan det vara svårt att hinna med det du vill om du börjar resan i Sverige. Flyger du till exempel istället till Frankrike, Kroatien eller Ungern har du ett annat utgångsläge. Summa summarum handlar det om vilken del av Europa du vill fokusera på. När det väl kommer till kritan vill du inte ha för många resmål inplanerade under bilsemestern. Den lugna semester du skulle spendera med familjen förvandlas annars lätt till stress för att hinna vidare till nästa hotellnatt. Så vad ska man tänka på innan man drar iväg på bilsemestern?

  • Försäkring – glöm inte att kolla upp både reseförsäkring och bilförsäkring
  • Planera rutten – och var beredd på förändringar!
  • Kontanter – ha alltid cash till de avgiftsbelagda motorvägarna
  • Boka boende – åtminstone de första nätterna
  • Körkort – se till att ditt körkort inte går ut snart!

Kan du bocka av allt ovan är du en bra bit på väg mot en trevlig bilsemester i Europa. Självklart finns det många andra saker att tänka på innan du drar iväg på bilsemestern, men listan ovan kan vara ett första steg. Reseförsäkring har du ofta genom din hemförsäkring. Ring ditt försäkringsbolag så brukar de ha bra koll! Här är ytterligare en lista med hjälp inför bilsemester i Europa. Sen är det planering, planering och planering. Och ja, sist men inte minst – körkortet. Utan det kommer du inte långt, och det kan faktiskt vara skönt att vara två om att inneha körkort. Innan resan är det är svårt att veta hur man reagerar på trafiken om man inte är van vid att köra bil utomlands.

Bila i Europa – sammanfattningsvis

Sammanfattningsvis kan man säga att planering är a och o. Europa är större än vad man tror. Tanken med bilsemester är oftast inte att man ska hinna se så mycket som möjligt på så kort tid som möjligt. Tanken är oftast att du med bilens hjälp ska känna dig fri att resa precis var du vill, i vilken takt du vill och kunna stanna på platser så länge som du vill. Se till att ha tid till ändrade planer. Fråga gärna lokalbefolkningen om tips på städer och ställen att besöka, testa någon ny aktivitet och vandra i naturen. Glöm heller inte att ladda ner några bra poddar att underhålla dig med på de oundvikliga, och ibland långa körsträckorna på Europas vägar. Och om du reser med lite yngre barn i bilen så har vi samlat några användbara tips i vår artikel ”Hur du underhåller barnen bilen.”

Behöver du förbereda bilen för en bilsemester i Europa? Här är allt du behöver veta om sommardäck. Kanske är det dags att uppdatera till en helt ny bil inför er resa? Vi hjälper dig såklart med billånet, ansök direkt här!

/Vännerna på MyMoney

Gillade du denna artikeln?
Vill du ta del av liknande material, tips och nyheter?

Du kanske också gillar