Allmänt om bil

Installera laddbox – Så gör du.

I takt med att allt fler skaffar elbilar och hybrider så ökar även intresset för att installera laddbox på hemmaplan – Allt för att förenkla laddningen och därmed också vardagen med elbil.

Vad behöver man egentligen veta när man installerar en laddbox hemma, vad behöver man tänka på innan man sätter igång med arbetet och hur genomför man det så smidigt som möjligt? Detta, och mycket mer, ska vi försöka svara på i det här blogginlägget!

Installera laddbox hemma. 

Först bör du undersöka de olika möjligheterna för att kunna installera en laddplats där du bor – Vad finns det för utrymme, vart kan du sätta laddaren och vilken lösning passar dig bäst? 

Du som är husägare och har tillgång till ett eget garage, carport eller liknande, har oftast redan bra förutsättningar till att enkelt kunna installera en laddbox, eftersom denna kan fästas direkt på en vägg. 

Alternativet laddstolpe kräver mer markarbete och är också ett lite dyrare alternativ. Oftast installeras laddstolpar på offentliga platser, medan laddboxar är det vanligaste och enklaste alternativet för husägare. Att ladda bilen i ett jordat utomhusuttag är också ett alternativ men det bör först ses över av en elektriker, då belastningen på hushållets elnät kan innebära en viss brandrisk. Bilen laddas dessutom mycket långsammare i ett uttag än om du använder dig av en laddbox. Läs mer om de olika laddningsalternativen här.

Vilken leverantör ska du välja?

Det finns flera leverantörer av laddboxar på marknaden. Vi råder dig till att göra en ordentlig undersökning av alla alternativ innan du gör slag i saken. En del leverantörer erbjuder helhetslösningar, där även själva installationen ingår. Kolla noggrant igenom avtalen för vad som ingår innan du bestämmer dig, för att på så vis undvika dolda kostnader.

Vill du veta mer om de olika typerna av laddboxar? Läs mer här.

Om du väljer att ta hjälp av en egen elektriker så är det viktigt att denna är certifierad och att låta elektrikern först gå igenom hela husets elsystem. Detta för att elektrikern ska kunna se över de förutsättningarna som finns för installation och sedan kunna ge dig en offert för arbetet.

Installera laddbox – Vad kostar det?

Kostnaden för en laddbox ligger mellan ca.5 000-12 000 kr. Här får man dock räkna med eventuella installationskostnader och kostnader för tilläggstjänster.

Det finns dock både skatteavdrag och bidrag som man kan ansöka om när man installerar en laddstation i hemmet, vilket räknas som så kallad “grön teknik”. På Naturvårdsverkets hemsida kan du läsa mer om deras investeringsstöd. Du hittar även mer information om Skatteverkets skatteavdrag här.

Redo att installera en laddbox men behöver lite finansiellt stöd? Kontakta oss på My Money så hjälper vi dig! Du hittar alla våra kontaktuppgifter här.

/Vännerna på My Money

Gillade du denna artikeln?
Vill du ta del av liknande material, tips och nyheter?

Du kanske också gillar