Allmänt om bil

Är du sugen på en mopedbil? Vi guidar dig!

Mopedbilar är ett lite annorlunda alternativ till den vanliga mopeden. Denna artikel handlar om fördelar och nackdelar med att köpa mopedbil. Mopedbilen är ett fordon som får köras på alla vägar förutom på motorväg och den har en maxhastighet på 45 km i timmen. För att få köra en mopedbil behövs ett speciellt körkort, ett s.k. AM-körkort och man måste vara minst 15 år för att få ta det. Det finns många fördelar med att äga en mopedbil, men det finns också en del nackdelar. Vi guidar dig!

Mopedbilen är ett bra alternativ till den vanliga mopeden. Du kan få alla bekvämligheter som en vanlig bil kan erbjuda, trots att du inte har B-körkort.

Fördelar med mopedbil

Ofta kan man utrusta sin mopedbil på samma sätt som en vanlig bil med gps, värme, ac, fönsterhissar, stereo och bekväma säten. Mopedbilar har också ofta ett ganska stort bagageutrymme som ger bättre möjligheter att ta med sig lite bagage om man till exempel ska handla eller åka till träningen. Mopedbilen är helt enkelt ett lite roligare fordon som ger större friheter. Besiktning och fordonsskatt gäller heller inte för mopedbil så där sparar man in pengar.

Nackdelar med mopedbil

Det finns såklart även en del nackdelar med att köpa mopedbil. För det första är den ganska dyr att köpa, vilket såklart kräver större ekonomiska medel av dig. Varför är då mopedbilar så dyra i inköp? Eftersom maxvikten på fordonet är 350 kg, krävs material som inte överskrider det, och det materialet är dyrt att framställa. Priset blir därefter. Om du råkar ut för en olycka ger mopedbilen ett sämre skydd än om du t. ex. hade suttit i en A-traktor eller vanlig bil.

Generellt är materialet inte lika tåligt hos en mopedbil, vilket kan betyda att skador lättare uppstår.

Motormännen har genomför ett test av våra vanligaste mopedbilar och funnit en hel del saker man bör ta i beaktande innan man bestämmer sig för att köpa en mopedbil.

Mopedbilarna har ökat i popularitet och i dag rullar det över 10 000 stycken på de svenska vägarna. Många uppfattar dem som ett säkrare alternativ till en vanlig moped, men Motormännen vill nu gå ut med en varning till alla potentiella köpare. 

– Som förälder kan jag förstå lockelsen i att köpa en mopedbil till barnen, eftersom den upplevs som säkrare än en vanlig moped, men här visar det sig att karossen kan ge en falsk känsla av trygghet, säger Helené Lilja. 

Branschorganisationen passar även på att upplysa om att de kan vara riktiga miljöbovar. I testet visar det sig att Aixam City saknar avgasrening och har partikelutsläpp hela 164 gånger större än den lagstadgade gränsen för personbilar. Utsläppet av kväveoxider är samtidigt sju gånger högre än vad som är tillåtet för personbilar med dieselmotor.  

 

Ska man köpa mopedbil?

Man får ju såklart fråga sig om man tycker att fördelarna väger över nackdelarna. En mopedbil kan vara ett smidigt sätt för ungdomar att kunna ta sig till skolan, kompisar och fritidsintressen utan att någon behöver skjutsa. Det kan också vara ett bra alternativ för den som av någon anledning inte vill eller kan ta ett vanligt B-körkort. Är man tonåring och planerar att ta bilkörkort när man har åldern inne, är AM-körkortet en bra uppvärmning för att vänja sig vid trafiken och de regler som gäller.

Populära modeller

Ligier JS50 Sport 

ligier js50 sport mopedbil

Sveriges mest sålda mopedbil.  Omåttligt populär modell som legat i topp försäljningsmässigt i stort sett sedan den lanserades på den svenska marknaden. Men smakar det så kostar det med priser från 139.000 kr.

 

Aixam City

aixam city mopedbil

Europas mest sålda mopedbil och en av de första på marknaden. Tillverkas sedan 1983 i Frankrike. Pris från 109.000 kr.

Renault Twizy 45

 

renault-twizy mopedbil

Liten, kompakt och 100% eldriven. Primärt utvecklad och designad för stadstrafik. Används ofta som budbil och för enklare transporter i större städer med trånga gator.

Pris från 99.900 kr.

Microcar Dué Premium LE

microcar due premium le

Dué Premium Limited Edition marknadsför sig som en av de smidigaste mopedbilarna på gatan idag, den tuffa och lite aggressivare designen tar tankarna till dagens snabba tuffa småbilar!

Motorn kommer från Italienska Lombardi, som är världsledande inom små, lätta och tystgående dieselmotorer.
Bränsleförbrukningen är låga 0,38 liter milen vid blandad körning.

Pris från 134.900 kr.

 

Chatenet CH46

mopedbil chatenet ch46

Automobiles Chatenet, grundat 1984,  är en fransk tillverkare av mopedbilar och mikrobilar. I mars 2019 lanseras CH46 i tre utföranden och med en mängd tillval. CH46 kommer med två motoralternativ, båda på 6kW.

Pris från 179.900 kr.

 

Casalini M20 Active Sport

mopedbil casalini m20 active sport

Casalini har tillsammans med motortillverkaren Kohler utvecklat en helt ny motor för mopedbilar som möter miljökraven Euro 4. Motorn med elektronisk insprutning ger låg förbrukning och låga utsläppsvärden. Motorn är på 6kW och har en maxhastighet på 45 km/h. Karossen är av glasfiber och är ett led i ett ökat säkerhetstänk då det ska vara 5 ggr starkare än stål.

Pris från 173.900 kr.

Utvärdera för- och nackdelarna

mopedbil

Sammanfattningsvis så är mopedbilen ett bra alternativ till en moped när det gäller komfort och säkerhet. Nackdelarna med mopedbilen måste man såklart ta med i beräkningen, men fördelarna är också många. Att den är dyr att köpa vägs upp av ett relativt högt andrahandsvärde, komforten, att man slipper fordonsskatt och trängselskatt samt att den inte behöver besiktigas. Om man kör försiktigt och ansvarsfullt minskar också risken för olyckor. Mopedbilen ger också ungdomar möjlighet att få erfarenhet av trafiken som kan göra det lättare när man väl ska ta körkort för riktig bil. På tal om att ta körkort kanske du är mitt i processen, här är våra bästa tips inför uppskrivningen! När det sedan är dags att köpa din första bil hjälper vi dig med billånet, ansök direkt här!

/Vännerna på MyMoney

Gillade du denna artikeln?
Vill du ta del av liknande material, tips och nyheter?

Du kanske också gillar

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Varje vecka kommer du att få vårt nyhetsbrev, fullmatat med nyheter, tips och intressanta artiklar.
ErrorHere