Allmänt om bil

Så här blir du av med dålig lukt i bilen

Vi har alla upplevt att bilen fått en tråkig lukt, framför allt på vintern då slask och grus dras in dagligen. Men dålig lukt i bil är inget som behöver vara permanent. Du kan själv städa bilen grundligt, och med några av våra handfasta tips eliminerar du all otrevlig lukt i din bil! Vill du bli av med envis cigarettrökslukt, svettlukt eller dålig lukt från husdjur?

I den här artikeln går vi igenom hur du städar din bil för absolut bästa resultat. Du behöver inga dyra eller giftiga produkter, inte heller avancerade maskiner eller specialverktyg. Med en bra dammsugare som tål vatten, ättika, såpa, trasor och en skurborste får du jobbet gjort på nolltid!

Börja med grunderna

städa bil

För att eliminera dålig lukt i bil behöver du börja med att tömma bilen på alla lösa föremål. Gör dig av med skräp och lösa prylar först och avlägsna sedan bilens mattor. När bilen är tom på lösa föremål, börjar du med att dammtorka och dammsuga bilen grundligt. Se till att du kommer åt skräp som gömmer sig mellan och under sätena och i andra trånga utrymmen och små skrymslen som finns i bilen. Skräp som försvinner in i skarvar och vrår kan lätt skapa dålig lukt. Tänk också på att skjuta sätena fram och tillbaka så du kommer åt ordentligt under dem.

städa bil

Nu är bilen förberedd för en mer grundlig rengöring! Börja från taket och arbeta dig sakta neråt. Du kan använda dig av vanlig allrengöring eller såpa, eller så kan du köpa specifik spray för biltextilier och de hårda ytorna i bilen. Tänk på att skölja ur din trasa ofta så att du inte arbetar in den uppblötta smutsen i textilierna på nytt. Rengör gärna golvet innan du börjar med sätena. Detta för att du inte ska dra upp smuts från golven eller utsidan på sätena när du går in och ur bilen under tiden du städar.

Gå på djupet!

städa bil golv

Dålig lukt i bil sitter ofta i golvtextilierna och därför är det extra viktigt att rengöra dessa ytor extra noga. Börja med att spraya golven rikligt med rengöringsmedel och låt detta verka en stund innan du dammsuger upp det översta lagret med uppblött smuts. På så vis arbetar du inte in samma smuts i textilierna på nytt. Därefter sprayar du på ett nytt lager och skrubbar med en skurborste. Dammsug sedan upp den smuts du har skrubbat fram. Upprepa detta steg tills dess att du fått ett önskat resultat/blivit av med smutsen. Se till att dammsuga mellan varje omgång för att arbeta bort lager av smuts och dålig lukt. På samma sätt rengör du sedan sätena.

Bli helt kvitt dålig lukt i bil

städa bil insidan

Glöm inte att putsa rutorna på insidan och tänk på att veva ner rutorna en bit så att du även får rengjort den övre kanten av rutan som annars vevas upp i dörrkarmen. För att verkligen eliminera dålig lukt i bilen, avsluta städningen i bilen med att spraya lite ättiksvatten över samtliga textilier som du sedan låter torka in. Ättika eliminerar dålig lukt i bil genom att neutralisera alkaliska ämnen i luften, så oroa dig inte för den första ättiksdoften då denna försvinner så snart ättiksvattnet torkat. Slutligen kan du använda dig av sådant som doftgranar och andra dofthjälpmedel för att njuta av en fortsatt behaglig doft i din bil.

Här har du den fullständiga checklistan:

  • Töm bilen på alla lösa föremål – barnstolar, skräp, prylar, mattor osv.
  • Dammsug bilen grundligt från “topp till tå”
  • Använd allrengöring eller textilrengöring och jobba dig uppifrån och nedåt.
  • Rengör golven innan du börjar med sätena
  • Missa inte att rengöra insidan av fönstren
  • Avsluta med ättiksvatten
  • Tillsätt eventuellt en doftgran eller annat dofthjälpmendel

städa bil doftgran

Sådär! Nu vet du precis hur du ska bli av med dålig lukt i din bil. När du behöver sätta tänderna i utsidan av bilen, har vi några tips på utvändig biltvätt här! Om du ska sälja din bil är det såklart A och O att den är i bästa möjliga skick när det är dags att avsluta affären. För fler tips hur du bäst förbereder din bil inför försäljning se här. När det är dags att köpa ny bil hjälper vi dig med allt som berör billån, kontakta oss här.

/Vännerna på MyMoney

Gillade du denna artikeln?
Vill du ta del av liknande material, tips och nyheter?

Du kanske också gillar