Allmänt om bil

Svenska bilar – här är listan med våra favoriter!

svensk bil saab gul blå

När du tänker svenska bilar, vad tänker du på då? Föreställer du dig världens säkraste bil eller en av världens snabbaste kanske? Vad du än ser framför dig så vet vi, och världen, att Sverige producerar bra bilar med kvalité, säkerhet och hastighet i toppklass.

Den är listan innehåller fyra bilar som vi tycker sådär lite extra mycket om. De har gjort ett avtryck inom bilvärlden och skapat sin egen historia. Vilken är din favorit när det kommer till svenska bilar?

Koenigsegg Agera RS

svenska bilar_koenigsegg-agera-rs

När vi gör en lista på svenska bilar kan vi ju inte skippa detta monster till bil från Ängelholm. Koenigsegg Agera RS tar plats nummer två på listan över världens snabbaste bilar. Hennessey Venom F5, hävdas vara världens snabbaste bil, dock ännu inte bevisat. Den 4e november 2017 satt Niklas Lilja bakom ratten på en Koenigsegg Agera RS och skrev hastighetshistoria. Han tog rekordet med en topphastighet på 457,19 km/h.

Volvo XC90

svenska bilar volvo xc 90

Nu har vi pratat om världens snabbaste bil, då känns det som en självklarhet att vi ska prata om världens säkraste bil också. Även denna är ju en av våra svenska bilar, Volvo XC90. Volvos vision är att år 2020, ska ingen omkomma eller skadas allvarligt i en Volvobil, och som det ser ut är de på rätt väg. På Euro NCAP 2017 stod Volvo för bästa prestation men en nästan perfekt poäng. I vissa klassen, såsom saftey assist, klarade sig Volvo med stor marginal från sina konkurrenter. Hela 20 procent bättre för att skryta lite extra.

Saab 900

svenska bilar saab 900

En klassiker när det kommer till svenska bilar. Idag kanske man inte pratar om Saab lika mycket, efter deras konkurs 2011. Saab som bilmärke må inte finnas kvar, men det betyder inte att entusiasterna och fantasterna inte gör det. Saab 900 ses hos många som en klassiker och de som har en ståendes i sitt garage ska vara stolta. På sent 70-tal/tidigt 80-tal kördes denna bil runt i Vail, Colorado som inget mindre än lokalpolisens tjänstebilar. Vilket kanske var starten till att göra denna bil till en klassiker. Idag är det ovanligt att se en tidig Saab 900, speciellt i bra skick. Dock ser vi en ökning av samlarvärdet hos den, speciellt aeromodellen.

svenska bilar saab 900 polis 4b

Indigo 3000

svenska bilar indigo 3000

En svensk sportbil som det endast finns 43 exemplar av (idag finns 40 kvar). Indigo 3000 tillverkades mellan 1996 – 2001 av Jösse Car. Detta var den enda bilen de skapade innan de la ner sin verksamhet. Bilen i sig är lite av en “klipp och klistra bil”. Växellådan och bakhjulsupphängningen kommer från Volvo 960, bensintanken från Saab 900, rattstången från Volvo 850 och basen av stolarna är från Volvo S40.

Von Braun sport car, som köpte upp företaget 2014 bestämde sig för att blåsa liv i indigo 3000 igen. Endast 10 stycken nya indigo 3000R skapades med ett 50-tal förändringar, och visades upp den 6 juni 2018.

svenska bilar indigo 3000 r 6


Här kan du läsa en artikel om Volvo 240 som vi tidigare skrivit om. Eller kolla på vår lista för våra favoriter när det gäller familjebilar. Har du en favoritbil du gärna hade ägt? Om så är fallet hjälper vi dig gärna med billån! – Ansök enkelt här.

/Vännerna på MyMoney

Gillade du denna artikeln?
Vill du ta del av liknande material, tips och nyheter?

Du kanske också gillar