Allmänt om bil

6 vanliga fel på bilar

6-vanliga-fel-på-din-bil-1

Vanliga fel på bilar kan variera beroende på om det är en ny eller äldre bilmodell. Men vi kan väl alla vara överens om att äga en bil skapar en fantastisk frihetskänsla – så länge den fungerar som den ska! Hur kostsamma skadorna på din bil kan bli, kan variera mycket mellan de olika bilmärkena. Här går vi igenom de vanligaste felen generellt. Häng med!

1. Vanliga fel på bilar – Bromsarna

6-vanliga-fel-på-din-bil-bromsar-2

Upplever du att din bil drar mer bensin och att bromsarna inte riktigt tar? Har du upptäckt rostskador på bromsrören? Känns det ibland som att bilen drar mer åt ena hållet när du bromsar?

Då har du med största sannolikhet något fel på dina bromsar. Bromsarna kan ha fastnat, de kan vara ojämna eller så kan det vara bromsrören som spökar. Kör du sällan och i områden med låga hastighetsgränser ökar du dessutom risken för rostbildning. Bromsarna mår bra av en mer varierad körning. Då och då är det till och med bra att bromsa till ordentligt för att undvika rostbildning på bromsskivorna.

Testa dina bromsar så här!

6-vanliga-fel-på-din-bil-bromsar-3

För att testa bromsarna kan du trycka ner pedalen hårt i 20 sekunder och se om något av följande händer: 

  • Bromsen tar för långt ner. Detta kan bero på slitage.
  • Bromspedalen fortsätter sjunka långsamt när du nått “botten”. Förmodligen är detta ett tecken på läckage i bromssystemet. Upptäcker du detta rekommenderar vi dig att genast åtgärda detta på närmaste bilverkstad, då detta kan innebära en stor trafikfara.
  • Pedalen känns fjädrande. Detta är också något som en bilverkstad bör kolla på.

Det är viktigt att provbromsa din bil då och då. När du precis tvättat bilen är det extra viktigt att du provbromsar. Vattnet påverkar nämligen bromsarna negativt. Med en kraftig (men  kontrollerad) inbromsning kan du torka upp fukten. 

2. Slitage kan bidra till många vanliga fel

6-vanliga-fel-på-din-bil-slitage-4

Alla delar på bilen slits mer eller mindre vid användande. Några av de vanligaste slitagefelen på en bil kan vara på:

  • Däcken – Mönsterdjupet är för lågt. (Understiger mönsterdjupet 4 mm är de extremt slitna) Kantskador. Skär- eller klämskador på sidorna från trottoarkanter, m.m.  
  • Lacken och Karossen – Stenskott, uppslag, bucklor och repor. 
  • Bromsarna – Mer eller mindre rost på kanten eller på slitbanan av bromsskivan. Skeva eller ojämnt slitna bromsskivor. 

Skick och slitage påverkar även bilens andrahandsvärde. Så underhåll din bil både in- och utvändigt.

3. Strålkastarna

6-vanliga-fel-på-din-bil-strålkastare 5

Det är viktigt att ha fungerande ljus på bilen, både för dig själv och dina medtrafikanter. Vanliga fel på strålkastarna kan vara att lampan är sned, det är imma i strålkastaren eller så kan det vara en risig reflektor. Eller så är det så enkelt som att livslängden på strålkastaren är slut och då är bara att köpa en ny. Saknar du rätt verktyg eller inte har kunskapen om hur ljuset justeras, är detta ofta en snabbfix för din bilverkstad. 

4. Elektronik är ofta ett vanligt fel på bilen

6-vanliga-fel-på-din-bil-elektronik-6

Både nya och äldre bilar drabbas av olika elfel. Livsfarliga elfel är vanliga även i nyare bilar tyvärr. Några vanliga fel på bilen när det kommer till elektroniken kan vara: att motorlampan lyser, ett avbrott i ABS-systemets strömförsörjning, problem med krockkuddarna m.m.   

5. Batteriet är en komponent som ofta kan orsaka problem

6-vanliga-fel-på-din-bil-batteri-7

Vill inte bilen starta? Då kan det vara att du glömt att stänga av strålkastarna på bilen eller så kan generatorn vara trasig. Om detta hänt kan ditt bilbatteri laddas ur helt och sluta fungera. Är det ett äldre och väl använt batteri kan det ha nått slutet av sin livslängd. Då är det “dött” och måste tyvärr bytas ut. Om det är fel på generatorn eller någon annanstans i elsystemet hjälper det inte att byta batteri. Laddas ditt bilbatteri ständigt ur bör en yrkesman först titta på det elektriska systemet. Vad som verkar vara ett dåligt batteri kan i själva verket ett problem i bilens elsystem. 

6. Vindrutan och det klassiska stenskottet

Vindrutan är en central och bärande del av fordonets konstruktur. Små stenskott i rutan kan leda till stora sprickor, som till sist kan göra att hela vindrutan går sönder. Stenskott upp till 3 cm brukar normalt kunna repareras av din bilverkstad. Är skadan större än så krävs oftast ett rutbyte. Måste du byta hela vindrutan är det viktigt att du får rätt bilruta, som är rätt monterad och säkert kalibrerad.

Många vanliga fel på fordon kan vara en stor säkerhetsrisk

6-vanliga-fel-på-din-bil-besiktning-9

Det är viktigt att åtgärda dessa vanliga fel på bilen, både för din och andra trafikanters säkerhet. Dessutom är du även snällare mot miljön många gånger. Det är dessutom viktigt att inte ha några skador på din bil när det är dags för besiktningen som ska ske mellan jämna mellanrum. 

En trasig bil är inte bara jobbigt, det kan bli en riktigt dyr historia. En del kostnader kan du påverka mer än andra. Så ta hand om din bil redan från början och behåll din frihetskänsla i vardagen – utan att det ska kosta skjortan! Vill du ha lite hjälp på vägen mot en ny och välmående bil? Ansök enkelt om billån här. 

/Vännerna på MyMoney 🙂

Gillade du denna artikeln?
Vill du ta del av liknande material, tips och nyheter?

Du kanske också gillar