Bilinspiration

Franska bilmärken – våra tre absoluta favoriter!

När det kommer till franska bilmärken så har vi tre klara favoriter, Peugeot, Citroën och Renault. Tillsammans har dessa tre en tagit fram allt ifrån excentriska skapelser till moderna konstverk. Vi kommer nu att lista några av de modeller som har haft störst betydelse för bilindustrin och verkligen gjort avtryck i bilhistorien. Här kommer våra franska favoriter.

Under 70-talet fick Citroën ekonomiska problem och köptes upp av Peugeot. Tillsammans bildar de PSA Peugeot Citroën, som idag går under namnet Group PSA. Renault har fått sitt namn från den franska uppfinnaren Louis Renault som startade företaget 1899.

Peugeot 205

Peugeots bästsäljare genom tiderna, som byggdes i över 5 miljoner exemplar. Utförandet finns som 2 och 4-dörrars halvkombi, samt cabriolet. Den mest omtalade 205:an är 205 GTI och dess olika versioner. I Sverige var GTI en storsäljare, denna gick att få med 1,6 liters motor på 105 hästkrafter, senare även med en 1,9 liters motor som gav 122 hästkrafter. Peugeot 205 fick väldigt bra kritik för sin goda väghållning och köregenskaper. Den var även väldigt underhållande att köra, i princip som en go-cart.

Peugeot RCZ R

Med hjälp av tävlingsavdelningen Peugeot Sport har de utvecklat riktig sportbil i RCZ R.  Bilen är framhjulsdriven med en 6-växlad manuell låda och gör 0-100 km/h på 5,9 sekunder. Trots en standardmotor på 1,6 liter ger turbon en massiv effekt på 270 hästkrafter. Allt ifrån stötdämpare till fjädring har modifierats, och jämfört med föregångaren RCZ så väger R-modellen 17 kilo mindre. Detta är verkligen toppversionen i RCZ-serien.

Renault Zoe

Den nya lyxversionen av Zoe lockar med förstklassigt Bose-ljud och snygg interiör. Men det är inte därför denna elbil har blivit så omåttligt populär. Renault är det första företaget som erbjuder en helt eldriven bil med en faktisk räckvidd på 300 km. Med det nya 41 kWh-batteriet från LG Chem sätter de en ny standard på marknaden. Och med en toppfart på 135 km/h och 92 hästkrafter visar Renault att deras stora satsning på elbilar ger resultat. Renault Zoe är Europas mest sålda elbil och kvalar även in på listan över de mest populära elbilarna i Sverige.

Renault Sport R.S. 01

Renault Sport R.S. 01

Renaults värstingbil, specialutvecklad för Renault Sport Trophy-mästerskapet. Denna supersportbil har ett chassi i kolfiber och en dubbel turbomatad V6-motor på 3,8 liter. Med en toppfart på över 300 km/h och mer än 500 hästkrafter så förstår man varför denna banracer inte är gjord för vanliga vägar. Men visst vore det häftigt att stå som ägare till detta underverk av design.

Citroën 2CV

Lillcittran som den även kallas, togs fram för fattiga jordbrukare. Dessa behövde en enkel och billig bil att transportera sina varor med under andra världskriget. 2CV var bekväm och rymlig och den ingenjörstekniska nivån var hög trots sin enkelhet. Amperemätare och hastighetsmätare var de enda instrument som fanns, bränslet mättes med en sticka. Produktionen lades inte ned förrän 1990, då alltmer restriktiva krav avseende avgasrening och krocksäkerhet kom. Men lillcittran är och förblir en favorit hos många bilentusiaster.

Citroën XM

Citroëns flaggskepp under 90-talet och i XM introducerades Hydractive-systemet. Detta var ett mycket avancerat system som innebar att en dator styrde fjädringens styvhet och i viss mån krängningsbenägenhet baserat på körförhållandena och förarens val. Föraren kunde även med en knapp välja mellan hårt Sportläge och mjukt Autoläge. När version 2 av Hydractive-systemet i XM lanserades, blev Sportläget automatiskt växlande mellan hårt och mjukt och Autoläget döptes om till Normal. Systemet var helt i linje med Citroëns strävan att ligga i framkant rent tekniskt. XM utsågs till årets bil 1990, ett år efter lanseringen.

Är du på jakt efter en fransk bil signerad någon av våra favoriter? Då kan vi hjälpa dig med finansieringen, ansök om billån här! Kanske är du mer intresserad av en japansk bil? Läs mer om våra favoriter bland japanska biltillverkare här. Är du redo för en miljöbil, läs mer om elbilar här!

/Vännerna på MyMoney

Gillade du denna artikeln?
Vill du ta del av liknande material, tips och nyheter?

Du kanske också gillar