Bilar och miljö Bilinspiration

5 prisvärda och spännande laddhybrider 2018

laddhybrid elbil miljöbil

Sedan 2012 har vi haft laddhybrider på vår svenska marknad. Det blir allt vanligare med miljöfordon och i dagsläget finns det omkring 43 000 laddhybrider runtom i landet. Märkena som toppar listan över mest sålda miljöfordon år 2017 och 2018 är Volkswagen, Kia och Volvo. Att köpa en elbil eller laddhybrid har varit en relativt dyr investering fram till nu. Tack vare det nya bonus malus-systemet som träder i kraft 1 juli 2018, kommer du som köper en ny laddhybrid ha möjlighet att få bonus på upp till 35 000 kronor.

Det är alltså den 1 juli i år som det nya systemet träder i kraft. Fordon med höga koldioxidutsläpp kommer att bestraffas, medan el- och hybridbilar istället har chans till bonus. Kombinationen av höjda skatter på icke miljöklassade fordon i kombination med sänkta priser och chans till bonus på miljöbilarna, gör att allt fler förväntas satsa på denna typ av fordon under året.

Laddhybrid – prisvärda modeller 2018

laddhybrid prisvärd bil elbil miljöbil

Tidigare har miljöbilar varit så pass dyra att många tyvärr inte haft råd att köpa en. Det första du bör överväga när du funderar på att köpa en el- eller laddhybrid, är hur lång räckvidd bilens batteri har. Även om det i många fall bara skiljer några kilometer mellan olika bilmärken, kommer det att märkas i längden. Vi har tagit fram en lista på prisvärda laddhybrider, häng med!

Kia Niro

laddhybrid kia niro elbil miljöbil vit

Kia Niro lanserades 2018. Bilens batteri har en räckvidd på hela 58 km, den rymmer en hel familj och har en bensinmotor som komplement till elmotorn. Försäljningspris startar idag på 298 900 kronor.

Volkswagen Golf GTE

volkswagen golf gte laddhybrid elbil miljöbil

Sveriges mest sålda bil 2016 var Volkswagen Golf. Självklart finns nu denna klassiker även som laddhybrid. Räckvidden för eldrift är 50 km och kompletteras av en bensinmotor på 150 hk. Med de båda motorerna får man totalt 204 hk och bilen gör 0-100 km/h på 7,6 sek. Pris från 369 900 kronor.

Hyundai IONIQ

Hyundai IONIQ laddhybrid blå

Även denna modell erbjuder miljövänlig körning med kombinationen el- och bensinmotor. Unikt för modellen är att den har en dubbelkopplingslåda som ger en sportigare och roligare körning. Priset startar på 254 900 kronor.

Toyota Prius Plug-in

toyota prius plugin laddhybrid elbil miljöbil röd metallic

Sveriges första storsäljare inom laddhybrid-segmentet var Toyota Prius plug-in. Elmotorns räckvidd är drygt 50 km vilket gör att du kommer en bra bit innan du åter behöver ladda batteriet. Ett stort plus är att bilen är försedd med solpanel på taket, som delvis laddar upp batteriet utan ström från traditionella källor. Som modell har Toyota Prius funnits i över 20 år och sammanlagt har bilen sålts i 10 miljoner upplagor över hela världen. Priset ligger på 377 900 kronor.

Audi A3 Sportback e-tron

Audi A3 Sportback e-tron

Den här modellen är så populär att Audi inte längre kan tillgodose efterfrågan. Det innebär att de inte längre kan tillverka fler modeller för tillverkningsåret 2018. Bara det säger en del om prestandan för denna bil. Har man tur kan man dock fortfarande få tag i en nytillverkad A3 Sportback e-tron hos en av Audis återförsäljare. Priset då? Från 401 400 kronor.

Hur mäter man miljöbilars miljöpåverkan?

laddhybrider miljöpåverkan fördelar elbilar miljöbilar

I september 2017 infördes ett nytt sätt att miljötesta bilar. Tidigare testades fordonens bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp genom något som kallades för NEDC. Nu har man uppdaterat till WLTP (World Harmonised Light Vehicle Test Procedure) som ska ge ett mer realistiskt provresultat. Det nya systemet att testa bilar tar hänsyn till ytterligare parametrar som påverkar hur stor miljöpåverkan fordonet har. Detta leder till att utsläppen och drivmedelsförbrukningen blir högre med det nya mätsystemet. Man kan alltså inte jämföra äldre modeller som blivit testade enligt det gamla systemet, med nyare hybridmodeller som testats med dagens mätsystem.

Sugen på en miljövänlig laddhybrid? Då har du möjlighet att spara både på miljön och plånboken i det långa loppet. Vi hjälper dig med finansieringen av ditt klimatsmarta val, ansök direkt här!

/Vännerna på MyMoney

Gillade du denna artikeln?
Vill du ta del av liknande material, tips och nyheter?

Du kanske också gillar