Bilinspiration

Hundkojan – allt om Mini Cooper

mini-cooper

Trots att den varken är störst, snabbast eller starkast, har denna underdog tagit racingvärlden med storm. Mini Cooper har dominerat med sina fina köregenskaper, perfekta balans och innovativa motor- och hjulplacering. Mini Cooper har vunnit allt ifrån Monte Carlo-rallyt till europamästerskapen inom standarvagnracing, och traditionen lever vidare än idag. Modellen är lika populär på bana som på motorväg.

I Sverige finns två större ideella föreningar för ägare och intresserade av den klassiska Minin, Mini Club Sweden och Mini Seven Club Sweden. Medlemmarna i dessa föreningar träffas regelbundet med sina bilar.

Mini Cooper – Bakgrund

mini cooper

Mannen bakom Mini var bilkonstruktören Alec Issigonis från British Motor Corporation (BMC). Från början var Mini en bilmodell som tillverkades under flera olika namn som Austin Seven, Morris Mini och Riley Elf. Så småningom blev Mini ett eget bilmärke och Issigonis mål var att bilens volym skulle till minst 80 procent nyttjas av de åkande och deras bagage. Den första Minin var framhjulsdriven med mycket små fälgar, endast 10 tum. Den premiärvisades 1959 och gav upphov till stor skepsis, framförallt på grund av de små hjulen. Försäljningen i Storbritannien gick till en början väldigt trögt.

Mini + Cooper

mini cooper john cooper

Tävlingsföraren och racerbilskonstruktören John Cooper var en god vän till Issigonis. När han provkörde Mini insåg han tidigt vilken potential bilen hade. Cooper övertalade sin vän om att få prova en starkare motor, tillsammans med skivbromsar. Denna skulle sedan säljas som en ny modell till allmänheten. Trots att både Issigonis och BMC var väldigt skeptiska, behövdes en förändring för att öka försäljningen. De beslutade att bygga 1000 stycken, som tack för idén skulle John Cooper få två pund per bil samt få ge sitt namn åt den nya modellen. Den första Mini Cooper från 1961 var försedd med en 997 cm³ motor på 55 hästkrafter. Senare kom också Cooper S med en 1275 cm3 motor och 76 hästkrafter. De blev en succé och totalt såldes omkring 150 000 Mini Cooper. Även om Mini Cooper är en riktig klassiker så har den en bit kvar tills den kvalar in på listan över ”Världens mest sålda bilar.”

Utveckling

mini cooper motor

Modellen utvecklades ständigt med nya utföranden och motoralternativ. Men de flesta bilarna slets ut på ett tidigt stadie, både i tävlingssammanhang och vanlig trafik. Detta var inte så konstigt egentligen, Cooper-kojor bjuder verkligen in till hårdkörning. I början av 1970-talet tröttnade BMC på att betala royalties till John Cooper, avtalet sades upp och Mini Cooper försvann. Genom åren har åtskilliga hundkojor av enklare modell försetts med Cooperdelar. För spekulanter är det viktigt att, förutom att undersöka skicket, även ta reda på hur genuin bilen är. Risken är att både registreringsbevis och chassinummer är ändrat, många kopior har tyvärr under åren sålts som äkta vara.  

Dagens Mini

mini cooper lyxbil

År 1999 visas ett nytt Mini-koncept upp på bilsalongen i Paris. Med ny design och tydlig karaktär blev det genast uppenbart att den nya modellen skulle bli svår att motstå. Både allmänhet och entusiaster upptäckte glädjen i att äga en Mini. Det skapas Mini-klubbar i flera länder och 2003 vinner Mini utmärkelsen Årets bil Nordamerika (North American Car of the Year). Mini har blivit ett fenomen som återuppstått i hela världen. Bilen är bränslesnål, har nästan obegränsade möjligheter för kundanpassning och en oemotståndligt fräck personlighet som bidrar till fantastisk körglädje. De nya Mini-modellerna delar samma DNA som sina föregångare. Med kraftiga motorer, ökad prestanda och unika designdetaljer, visar Mini att det fortfarande finns gränser kvar att tänja på.

Kul kuriosa

mini cooper international meeting imm

Intresset för Mini är stort ute i världen. Varje år arrangeras ett internationellt Mini-möte (IMM) någonstans i Europa. Var 5:e år hålls mötet i Storbritannien för att fira jubileumsår, detta lockar tusentals människor och bilar. I år 2019 firar även Mini 60 år, mötet kommer att äga rum i Bristol, Storbritannien den 8-12 augusti.

Blev du sugen på att köpa en Mini? Vi hjälper dig med billånet! Funderar du på en begagnad Mini? Här är våra bästa tips när du ska köpa begagnad bil.

/Vännerna på MyMoney

Gillade du denna artikeln?
Vill du ta del av liknande material, tips och nyheter?

Du kanske också gillar