Bilinspiration

Porsche Taycan – Elbilarnas elbil

Porsches elbil Mission E byter namn till Taycan och start av produktion väntas till 2019. Taycan kommer vara en lättmanövrerad bil som är designad helt enligt Porsches högklassiga standard. Det kommer bli en bil med generös räckvidd som ger ägaren frihet att köra längre. Taycan är Porsches allra första sportbil som drivs helt av el. I år firar Porsche 70 år och i samband med detta uppdaterades namnet för biltillverkarens helt elektriska bilserie. Taycan är här för att ta oss med storm!

Porsche Taycan, tidigare känd som Mission E är den interna beteckningen för en elektrisk fyrdörrars-kupé från Porsche, som presenterades som en konceptbil vid Frankfurt Motor Show 2015. Det är Porsches första elbil, förutom några av de allra tidigaste modellerna designade av Ferdinand Porsche. Porsches ordförande Oliver Blume berättade för CAR Magazine i september 2017 att Taycan kommer att ha en prislapp som börjar på $ 85,000 (ca 780 000 kr).

Porsches elbil Taycan – två elmotorer

Bilen planeras att säljas i flera varianter av olika prestandanivåer, liksom andra modeller hos Porsche. Taycan drivs av två elektriska motorer: en vid framaxeln och en på bakaxeln. Alla fyra hjul styrs individuellt av Porsche Torque Vectoring-systemet. De två elmotorerna förväntas gemensamt ge en total effekt av 660 hk. Den har förväntad acceleration på 0-100 km/h på 3,6 sekunder och 0-200 km/h på 12 sekunder samt en toppfart på över 250 km/h. Porsche siktar på att Taycan ska uppnå en räckvidd på omkring 500 kilometer på en enda laddning. Även om tekniken går framåt så lär det nog dröja ett tag innan vi hittar en elbil på listan över världens snabbaste bilar.

Överlägsen laddningstid

Porsches elbil har en systemkraft på 800 Volt. Batterierna kan laddas av en induktiv platta eller med ett konventionellt laddningssystem. Porsche hävdar att med Porsche Turbo Charging-systemet laddas batteriet till 80% på bara 15 minuter. Det är ännu inte klart hur biltillverkaren kommer att förhindra överhettning av batteriet. Porsche Taycan Cross Turismo-konceptet är ett Taycan-derivat som presenterades för första gången vid 2018 års Geneva Motor Show och kombinerar den helt elektriska Taycan J1-plattformen med en 5-dörrars-bil som liknar Panamera Sport Turismo, upphöjd hjulupphängning och off-road däck för att göra en elbil som passar för alla sorters terränger.

Taycan – en livlig ung häst

Porsche brukar namnge sina modeller enligt hur modellen ska bete sig. Cayenne betecknar eldighet medan Cayman står för skärpa och smidighet. Namnet Taycan betyder ungefär “en livlig ung häst” och vi ser verkligen fram emot att se denna unghäst komma till liv. Porsche har som plan att investera upp till sex miljarder euro på sina elektriska bilar till 2022, vilket fördubblar de utgifter som företaget ursprungligen hade för avsikt att spendera. Dessutom kommer ytterligare tre miljarder euro att användas för utveckling av andra modeller och varianter av Taycan. Porsche kommer även investera cirka en miljard euro för utveckling av hybridmotorer och elmotorer för det befintliga sortimentet. Satsar Porsche så satsar de med andra ord stort! Är du själv sugen på att slå på stort så tipsar vi dig om denna modellen från Porsche.

Sugen på att läsa om fler bra el- och hybridbilar? Här är vår lista med 5 prisvärda laddhybrider. Sugen på att göra slag i saken och investera i en miljöbil? Vi hjälper dig!

/Vännerna på MyMoney

Gillade du denna artikeln?
Vill du ta del av liknande material, tips och nyheter?

Du kanske också gillar