Bilinspiration

Volvos självkörande bil testas nu av familjer

Volvo kallar det Drive Me –  världens största test för självkörande bilar för vanliga människor i trafik. Upp till hundra självkörande bilar ska testas av familjer i Göteborg. Drive Me började redan 2013 och nu är det alltså äntligen dags för det stora testet med passagerare i bilarna på riktiga vägar ute i trafiken.

Såhär går testet av de självkörande bilarna till

Förarna som får agera testpiloter har valts ut bland flera tusen sökande och representerar olika åldrar, livsstilar och körvanor. De har dessutom olika inställningar till självkörande bilar. Körrutten där bilarna ska färdas på egen hand sker på en förutbestämd slinga runt Göteborg. De självkörande testbilarna är av modell XC90 och är utrustade med laserradar, kameror och sensorer. Men testet går i säkerhetens tecken och de första familjerna som får tillgång till bilarna får endast använda sig av förarstödsystemet Pilot Assist som hjälper föraren att hålla hastigheten och avståndet till bilarna framför och till och med kan bromsa själv om det skulle bli nödvändigt. Detta system finns redan i andra nyare Volvobilar. Alltså kör föraren själv i detta första test av Volvos självkörande bilar.

 

Familjen Hain från Göteborg är de första personerna som har valts ut till Drive Me – Volvos test av självkörande bilar i trafik.

 

Det är i nuläget endast två familjer som har blivit utvalda till att delta i Drive Me. Familjen Hain var den allra första familjen som valdes ut tidigare i år och har nu fått sin Volvo XC90. Familjen kommer bidra med viktig data för utvecklingen av de självkörande bilarna genom sin testkörning. Volvo Cars planerar att ha sin första självkörande bil till försäljning 2021 och då spelar Drive Me en avgörande roll i utvecklingen av Volvos autonoma bilar.

Hade du och din familj vågat vara en del av Drive Me och testa Volvos självkörande bilar?

Vill du läsa mer om självkörande bilar så kika på vår artikel ”Självkörande bilar”.

 

/Vännerna på MyMoney

Gillade du denna artikeln?
Vill du ta del av liknande material, tips och nyheter?

Du kanske också gillar