Bilinspiration

Volvo V70 – en svensk kvalitetsklassiker

I april 2016 skrevs svensk bilhistoria, då rullade nämligen den sista tillverkade Volvo V70 av produktionslinjen på fabriken i Torslanda. Detta sista exemplar finns nu att beskåda hos Volvomuseet i Arendal. Vad är det då som gör Volvo V70 så speciell? Den har varit Sveriges mest sålda bil under 20 år, för många står denna modell för den typiskt svenska standarden med pålitlighet och säkerhet i första hand. Under tillverkningsåren var den i princip synonym med en Volvo-kombi. Många som hör begreppet ”Volvo, villa och vovve” ser just den här bilmodellen framför sig. Sedan 1996 har det tillverkats tre generationer och 1 250 000 exemplar av Volvo V70. I den här artikeln tar vi en närmare titt på denna omtyckta bilmodell.

Bokstaven V i V70 står för ”versatility”, alltså mångsidighet. Den allra första Volvo V70, kom 1996 och var försedd med bensindrivna turbomotorer. Antingen en 2,4T på 200 hk eller en T5 på 250 hk. Sedan dess har modellen stadigt uppgraderats och förbättrats.

Sista upplagan av Volvo V70

Den allra sista varianten, Classic-versionen, ledde till att modellen fick avsluta på topp med ett av sina allra bästa försäljningsår någonsin. Denna version har även varit motorjournalisternas favorit. När den lanserades ansågs den vara mycket prisvärd och tidigare skavanker hade framgångsrikt tagits bort. Modellens stora styrka har alltid varit bekvämligheten. Den som kör en V70 märker snabbt att den är tyst och har en hög fjädringskomfort. Dessutom har V70 kommit att ligga i toppskiktet när det kommer till säkerhet tack vare sådant som adaptiv konstantfarthållare med autobroms, köassistent samt fotgängar- och cyklistdetektion. Specifikationerna för den allra sista versionen av denna omtyckta bilmodell, Volvo V70 T4 Classic, ser ut på följande sätt:

  • Motor: Fyrcylindrig bensin
  • En toppfart på 210 km/h
  • En förbrukning på 6,0 liter per tio mils blandad körning
  • Ett CO2 utsläpp på 140 gram/km
  • Säkerhetsfunktioner som t.ex. fotgängar- och cyklistdetektion

Säkerhet och bra andrahandsvärde

Volvo V70 kan beskrivas som en stor och trygg bil. Den har ett riktigt bra andrahandsvärde och var den mest sålda begagnade bilen under 2017. Då hade den ett snittpris på ca 128 000 kronor. Även under den första delen av 2018 ligger modellen högt på försäljningslistorna. De lite äldre varianterna av modellen har haft en del problem med elektroniken och många ägare har klagat på en svårstängd och gnisslande bagagelucka. Det är även när det kommer till bakdelen som Volvo V70 i Classic-utförande får se sig omsprungen av många samtida konkurrenter som Volkswagen Passat och de mindre bilarna Skoda Octavia och Seat Leon ST, som alla har större lastvolym.

Köp en begagnad Volvo V70

Volvo V70 är idag en eftertraktad modell på marknaden för begagnade bilar. Priset kan därför vara relativt högt men det är långt ifrån oöverkomligt då utbudet är stort. Dessutom har modellen ett högt andrahandsvärde, även när du köper en begagnad bil som redan körts av flera olika ägare. Denna klassiska familjebil känns fortfarande som ett tryggt köp. Modellen levererar när det kommer till säkerhet och flexibilitet. Som alltid lönar det sig att läsa på och välja årsmodell med omsorg. Många föredrar den allra senaste Classic-modellen, precis som namnet antyder så kommer den sannolikt att gå till historien som en riktig svensk bilklassiker. För lite bra tips i samband med köp av begagnad bil, läs vår artikel här. Om du går i köpetankar kan det också vara bra att veta att vi gärna hjälper dig med ett förmånligt billån när det är dags för affär. Ansök enkelt här!

/Vännerna på MyMoney

Gillade du denna artikeln?
Vill du ta del av liknande material, tips och nyheter?

Du kanske också gillar