Bilsäkerhet

Bälteskudde – säkerhet för äldre barn i bil

När det gäller användning av bilbarnstol för små barn är det ingen som skulle komma på tanken att skippa den i bilen. För de äldre barnen är det kanske inte lika självklart för alla. Har du koll på vilka regler som gäller och hur du låter dem färdas på ett säkert sätt under bilfärden? En bälteskudde kan vara en billig livförsäkring om olyckan skulle vara framme. Dessutom har den fördelen att barnet kommer upp en bit och kan se ut genom fönstret. För handen på hjärtat, hur roligt är det egentligen att stirra in i ett säte under en hel resa?

Det finns en lag som kräver att barn måste sitta i någon typ av skyddsanordning när de reser i en bil. Läkare och trafikforskare ger råden att alla barn upp till 12 år bör använda bältesstol eller bälteskudde. Lagen går däremot inte efter åldern på barnet, utan istället på barnets längd. Alla barn under 135 centimeter måste sitta i en särskild bilbarnstol.

Olika sorters säkerhetsstolar

Det finns flera typer av säkerhetsstolar att välja mellan, och den som är bäst beror lite på hur bilen är konstruerad. Även andra faktorer spelar in, beroende på familjens livsstil. En bälteskudde är exempelvis lättare att flytta än en bältesstol om det finns fler än en bil i familjen. Den stora skillnaden i valet handlar oftast om ifall bilen har ett stöd för huvudet eller inte. Saknas det stöd, är en bältesstol att rekommendera. För att resan ska bli så behaglig och säker som möjligt följer här en kort checklista:

  • Se till att krockkudden är urkopplad om barnet sitter i framsätet
  • Det är viktigt att säkerhetsbältets nedre del går över höften
  • Bältets övre del ska vila mot axeln nära halsen
  • Stolarna ska hålla svensk standard och vara E-märkta och Europagodkända
  • Det är en fördel om kudden är bekväm

De flesta tror att en bältesstol är ett säkrare alternativ än en bälteskudde. Så är inte alltid fallet utan båda anses vara lika säkra. Forskning från SAFER visar till och med att kudden i vissa fall kan vara något säkrare. Det är två faktorer som spelar in i forskningsresultatet. Det första är att när barnet börjar bli äldre vill få sitta i en bilbarnstol, så den slutar man använda tidigare. Den andra anledningen är att barnen inte kan se ut lika bra och lutar sig därför ofta framåt vilket leder till att bilbältet hamnar fel. Bilbälten som sitter fel är vanliga orsaker till skador på barn. Bälteskuddar har därför ofta hållare så att bältet inte ska kunna glida omkring. Bältet ska gå vid höften ner mot låren och inte skära in i magen.

Bälteskudde – fler tips!

När det gäller barn i bilar är det också otroligt viktigt att krockkudden är urkopplad. De är avsedda för vuxna människor och ska inte användas om barnet är under 140 centimeter långt. Sedan vill vi också passa på att ge ett par tips för att göra bilresan och livet mer säkert och behagligt för alla föräldrar. Välj en skön bälteskudde som inte ger träsmak. Vissa modeller är oförskämt osköna, ingen står ut med att sitta på en betongklump en längre tid. Det andra och sista tipset är att välja en bältesstol som har ett tyg som är tvättbart. Det är en utopi att som småbarnsförälder ha en kliniskt ren bil, de tiderna är förbi! Men med ett tvättbart överdrag reduceras åtminstone år av ingrodd smuts.

Ska ni åka långt och behöver lite tips på underhållning för barnen i bilen? Kolla här! Behöver du rådgivning i din nästa bilaffär, kontakta oss här!

/Vännerna på MyMoney

Gillade du denna artikeln?
Vill du ta del av liknande material, tips och nyheter?

Du kanske också gillar