Bilsäkerhet

Första gången du ska köra med husvagn? Här är våra tips!

Det är både spännande och roligt med husvagnsliv. Ska man prova att köra med husvagn för första gången, kan man säkert känna sig lite nervös. Att köra med husvagn kopplad på bilen är väldigt annorlunda då den är mycket tung. Bilens köregenskaper förändras kraftigt när man har en husvagn påkopplad. Men lugn! Det finns bra sätt att förbereda sig och är man bara lugn och sansad går det bra! Här är våra bästa tips för en lyckad husvagnskörning.

En speciellt knepig sak är att backa med vagnen. Det finns egentligen inget annat sätt än att träna för att få in rätta känslan. Vårt råd är därför att åka till en öppen plats, kanske en parkeringsplats, och öva. Lär dig att tänka ”tvärtom” när du vrider ratten, använd backspeglarna och att ta det lugnt och metodiskt. När du övar lär du dig också hur husvagnen reagerar på olika manövrar.

Köra med husvagn – träna, träna, träna!

Det är inte enbart backning som behöver övas. För att få in känslan för hur husvagnen agerar efter vägen och hur den känns vid omkörningar, större vindrag, högre farter och så vidare, bör man provköra en lite längre sträcka också. Försök pricka in en tid då det är lugnt på vägarna och inte mitt i rusningstrafik. Det är väldigt viktigt att ha bra uppsikt på båda sidorna och bakåt. De extra backspeglarna behöver man när man svänger, för att inte komma för långt in i kurvor och korsningar. Med husvagn påkopplad kör man ofta långsammare än övrig trafik, därför är det av stor vikt att man har bra koll bakåt, framförallt om man ska byta fil, svänga eller bromsa in.

Se till att allt fungerar

Det finns några saker man bör kolla innan man påbörjar körningen. Bland det viktigaste är att kolla att bromsarna fungerar utan problem och att handbromsen tar som den ska. Backspeglarna skall sitta rätt placerade så att du har bra sikt. Kontrollera att lampor som exempelvis blinkers och bromslampor fungerar korrekt. Här följer några punkter till som bör kontrolleras innan avfärd:

  • All tung packning ska placeras lågt och nära hjulaxeln i husvagnen.
  • Packa väl så att balansen blir bra i vagnen.
  • Kontrollera kultrycket innan du börjar köra.
  • Förtält och campingmöbler fraktas bäst i bilen.

När du vant dig vid att köra med husvagn, kommer allt kännas lättare. En bra och säker bil är självklart nödvändigt och man bör noga kontrollera att bilen får lov att dra den husvagn man har. Här hittar du Trafikverkets regler gällande körning med husvagn.

Övning ger färdighet!

Sammanfattningsvis kan man säga att övning är mycket viktigt när det gäller att lära sig köra med husvagn. När man blivit van vid att köra med husvagn kommer allt att rulla på utan problem och du tänker inte ens på att du har vagnen påkopplad när du kör. Att placera packningen på rätt sätt i husvagnen är också viktigt eftersom det ökar stabiliteten och minskar risken för att husvagnen kränger under körning. Vila mycket och ta det lugnt i trafiken. En bra och väl underhållen bil är såklart en förutsättning för att färden ska gå bra. Behöver du uppgradera till en ny bil? Ansök om billån enkelt hos oss!

/Vännerna på MyMoney

Gillade du denna artikeln?
Vill du ta del av liknande material, tips och nyheter?

Du kanske också gillar