Bilsäkerhet

Övningsköra i snö – 5 tips!

Sverige har många olika väderlekar och fyra olika årstider som alla har sin charm. För övningsköraren kan det vara lite klurigt när både väder och väglag varierar. Speciellt knepigt kan det kännas när det blir snö och halt på vägarna. Många olyckor inträffar under vintern och då framförallt när temperaturen går ner och det blir halka. Därför är det viktigt att testa att övningsköra i snö för att du som förare ska veta hur du ska anpassa din körning efter halt väglag. Att övningsköra ska trots allt förbereda dig för alla möjliga olika situationer som kan uppstå då du tagit ditt körkort och kör helt själv.

Att övningsköra i snö kanske inte är det lättaste då vissa delar av landet sällan får snö. När det väl blir halka kan den komma väldigt plötsligt, kanske har bilen du övningskör i inte ens hunnit få på vinterdäcken när halkan är ett faktum. Vi vill hjälpa dig att bli så väl förberedd på övningskörning i halt väglag som möjligt och har därför satt ihop detta inlägg!

Om att övningsköra i snö

För att du ska vänja dig vid att köra i snö och halt väglag, är första steget att övningsköra i snö så mycket du bara kan. Det är ett oberäkneligt underlag vilket gör att du behöver all träning du kan få. Det är viktigt att du anpassar din hastighet efter det väglag du kör på. Om det är runt fryspunkten brukar det vara extra stor risk för halka. Underkylt regn är inte ovanligt och utgör en stor halkrisk. Att hålla ett gott avstånd till framförvarande bil är också väldigt viktigt om man ska hinna bromsa in om något oförutsett händer. Att ha koll på väderleksrapporten är A och O för att inte hamna mitt i en snöstorm. Denna regel kan vara bra för alla bilister att ta fasta på.

Rätt utrustning på bilen

Att övningsköra under vinterhalvåret innebär också att man övningskör mycket i mörker. Se till att belysningen på bilen fungerar och är bra. Det är inte alls ovanligt att vilda djur dras till ljuskällor vilket också innebär en risk för den ovana bilföraren. Detta gäller kanske framför allt när man kör på landsvägar som saknar belysning. En annan förutsättning för en lyckad övningskörning är att ha koll på däcken på bilen. Det skiljer sig till exempel en del att ha dubbdäck mot att ha året-runt-däck. Läs gärna på lite innan för att veta vad som gäller för de däck du kör med. Här kan du läsa mer om vinterdäck!

Våra 5 bästa tips

Sammanfattat har du här våra bästa tips på hur du förbereder dig på bästa sätt när du ska övningsköra i snö:

  • Anpassa din hastighet efter vägunderlag och tänk på att sänka hastigheten om du känner dig osäker.
  • Håll alltid säkert avstånd till framförvarande bil – tänk på att bromssträckan i halt väglag blir längre om du behöver bromsa hastigt.
  • Kolla väderleksrapporten innan du börjar köra. Kanske inte läge att ge sig ut i annalkande snöstorm?
  • Se till och ha bra och fungerande belysning. På vintern blir det ofta mörkt tidigt och då är det extra viktigt att ha väl fungerande belysning.
  • Ha rätt typ av däck på bilen.

En sista väldigt viktig ingrediens för en lyckad övningskörning är såklart sunt förnuft. Om du känner dig osäker eller nervös är vårt råd alltid att sakta ner och lyssna på din handledares instruktioner. Uppstår det stressiga situationer är det viktigt att försöka behålla lugnet och inte tappa fattningen. När man övningskört ett tag blir det såklart lättare att fatta välgrundade beslut i trafiken och då är man på god väg att bli en duktig bilförare. Vi hoppas att vi med detta har gett lite konkreta tips på vad man kan tänka på när man ska ge sig ut och övningsköra i snö. Lycka till med körningen och körkortet!

/Vännerna på MyMoney

PS. När du tagit körkortet och är redo att köpa din första bil hjälper vi dig såklart gärna med billånet, se mer här!

Gillade du denna artikeln?
Vill du ta del av liknande material, tips och nyheter?

Du kanske också gillar