Bilsäkerhet

Framtiden är här – allt om självkörande bilar

Självkörande bilar är inte längre ett hisnande framtidsscenario. Utvecklingen går i en rasande takt och i dag förutspås den här typen av teknik bli verklighet även för oss vanliga människor. Detta inom en relativt snar framtid. Stora tillverkare som Volvo och BMW går i bräschen för att göra tekniken tillgänglig för alla. I detta nu har Volvo till exempel ett flerårigt projekt – Drive me – där några familjer i Göteborg testar autonoma bilar för vardagsbruk. I den här artikeln ska vi ta en närmare titt på tekniken bakom självkörande bilar och hur utvecklingen av dessa ser ut i Sverige och internationellt.

Självkörande bilar delas in i ett kategoriseringssystem, kallat SAE J3016, beroende på hur hög automatiseringsnivån är. På 0, den lägsta nivån, måste föraren ha full kontroll medan den högsta nivån, nivå fem, erbjuder föraren att kunna luta sig tillbaka och ägna sig åt annat under färden.

Självkörande bilar – olika nivåer

Du som kör en hyfsat ny bil är förmodligen redan bekant med nivå ett och två. På de här nivåerna finns ett assisterande system som hjälper den som kör med olika saker. Systemen underlättar sådant som att hålla god distans till andra bilar eller att hålla sig i rätt position på vägbanan. Trots dessa assistanssystem måste föraren ha full kontroll och uppsikt under färden. Nivå fyra och fem går däremot på autopilot. På den högsta nivån är det bara för föraren att knappa in destinationen och luta sig tillbaka medan bilen kör till utmärkt plats. En helt självkörande bil fungerar tack vare följande teknik:

  • Positioneringen sker med GPS, tachometrar, altimetrar och gyroskop.
  • Sensorer analyserar vägmarkeringar och vägkanter.
  • En central dator sköter styrning, acceleration och broms.
  • Radarsensorer läser av närheten till andra fordon.
  • Videokameror håller utkik efter sådant som fotgängare och trafikskyltar.

Ökad säkerhet i trafiken

För den som älskar känslan som bilkörning ger, låter kanske inte en självkörande bil på nivå fem som en dröm. Fördelarna anses dock vara många, inte minst ur ett säkerhetsperspektiv. Man brukar uppskatta att 90% av alla bilolyckor beror på den mänskliga faktorn. Detta är något som automatiseringen anses kunna reducera. Dessutom är forskarna rörande överens om att den här typen av fordon minskar behovet av parkeringsplatser och ger smidigare flöden i trafiken. För den som helt enkelt inte gillar att köra bil, är självkörande bilar en självklar lyx och ett steg mot ökad autonomi.

När får vi tillgång till självkörande bilar?

När kommer då de självkörande bilarna på nivå fyra och fem att finnas tillgängliga i större skala? Här ger olika tillverkare och leverantörer lite olika svar. 2025 och 2035 är underleverantörerna Nvidia och Boschs förslag. Fords VD tror däremot att vi kommer få vänta betydligt längre än så. Anledningen till de vitt skilda beskeden, beror i hög grad på att man har olika åsikter kring hur snabbt lagstiftningen kommer att hänga med. I dagsläget är det oklart vem som bär det straffrättsliga ansvaret vid en eventuell olycka där en självkörande bil är inblandad. Här är Sverige faktiskt något av en pionjär på området. En statlig utredning för självkörande bilar är igång, läs mer om det här!

Går du omkring och drömmer om en självkörande bil som kan ta dig vart du än önskar? Vi med! Men tills det blir möjligt kanske det får duga med en ordentligt utrustad bil som du får köra själv. Vi hjälper dig såklart med billånet, ansök här!

/Vännerna på MyMoney

Gillade du denna artikeln?
Vill du ta del av liknande material, tips och nyheter?

Du kanske också gillar