Bilsäkerhet

Allt du behöver veta om sommardäck

Vad du väljer att köra på för däck har stor betydelse för din bils prestanda och din körupplevelse. Det gäller inte bara på vintern utan ditt val av sommardäck påverkar också säkerheten och bränsleekonomin ute på vägarna. Funderar du på om det är dags att investera i nya däck eller om du ska köra på dem du redan har ytterligare en sommar? I den här artikeln går vi igenom vad du ska tänka på innan du köper nya sommardäck.

Sommardäck är de däck vi kör med när det inte är vinterväglag. Alltså större delen av året här i Skandinavien. Gummi är ett material som påverkas mycket av vilken temperatur det är. En egenskap som alla sommardäck har gemensamt är deras gummiblandning. Blandningen har bra elasticitet och mjukhet så länge det inte är kallare än några plusgrader ute. Sjunker temperaturen under 5 grader hårdnar gummit vilket innebär att däckens egenskaper försämras. Mönsterdjupet måste vara minst 1.6 mm i Sverige.

Sommardäck – tänk på detta!

Om vi bortser från dessa gemensamma nämnare kan sommardäck ha väldigt olika egenskaper och du bör välja däck utifrån vad du har för fordon och körstil. Din budget spelar givetvis stor roll. Tänk på att man bör bedöma hur prisvärt ett däck är utifrån hur länge det förväntas hålla och inte enbart utifrån vad det kostar. Här nedan följer några saker att tänka på vid val av sommardäck:

  1. Köp nya däck när mönsterdjupet är mer än 3 mm

Även om gränsvärdet för mönsterdjup ligger på 1.6 mm bör du byta vid omkring 3 mm om det inte är specialdäck där ett mindre mönsterdjup tjänar ett syfte.

  1. Satsa på sommardäck anpassade för våra nordiska förhållanden

Eftersom temperaturen påverkar gummit är det bra att satsa på sommardäck som är särskilt utvecklade för nordiska förhållanden så att du klarar köldknäppar även på våren och hösten utan att säkerheten försämras.

  1. Våtgreppet och rullmotståndet kan skilja sig mycket mellan olika däck

När det gäller olika däck-kvaliteter är skillnaderna relativt små. Två egenskaper där det skiljer sig mer är rullmotstånd och våtgrepp. Läs tester och välj gärna däck som utmärker sig positivt när det gäller just dessa egenskaper.

  1. Välj helst däck som är fabriksnya

Man får vad man betalar för brukar det heta när det gäller däck. Det ska dock sägas att det finns däckföretag som av olika anledningar har lägre produktionskostnader än andra samtidigt som de investerar stora belopp på produktutveckling. Det går alltså att göra fynd bland mindre kända märken. Fördelen med att välja däck från premiummärken är att deras lägstanivå i regel är hög och att du kan räkna med bra service. Köp helst däck som är tillverkade i år eftersom de ganska snabbt tappar lite i kvalitet, även när de ligger orörda på butikens lagerhylla. Är det förra årets modell ska du alltid se till att få en riktigt bra rabatt. Lycka till med sommardäcken!

För ytterligare information om regler kring däck på personbilar, se här. Funderar du istället på att införskaffa året-runt-däck? Här har du några för- och nackdelar med denna typ av däck.

/Vännerna på MyMoney

Gillade du denna artikeln?
Vill du ta del av liknande material, tips och nyheter?

Du kanske också gillar