Bilsäkerhet

Hur väljer man bästa bilbarnstolen?

välja bästa bilbarnstolen

När vi väljer bilbarnstol är kraven på säkerhet och komfort stenhårda. En bra bilstol är en investering som räcker länge. Generellt sett så lönar det sig att betala lite extra för bättre kvalitet. Totalt så brukar barnet behöva byta stol tre gånger i takt med att de växer. Hur vet man då när det är dags att byta till en större bilstol? När cirka en tredjedel av barnets huvud syns ovanför den övre kanten, är det dags att köpa en ny bilbarnstol. Håll också koll på barnets vikt så att denna inte överstiger den maxvikt som tillverkaren anger att stolen klarar av.

För den som ska köpa en bilbarnstol för första gången kan utbudet kännas som en riktig djungel. Det första du bör ha koll på är att tillverkarna brukar dela in bilbarnstolarna i tre olika grupper: babyskydd, bilstol och bältesstol. Den första gruppen är till för de allra minsta och används upp till ungefär nio månaders ålder. Därefter är det dags att placera barnet i en bilstol. Denna kan användas upp till dess att barnet är fyra till fem år, beroende på barnets längd och vikt. Bältesstolen fungerar som en bilkudde som utrustats med sidoskydd. Denna används tills barnet blivit åtminstone 135 cm långt. Det är endast bältesstolen som ska vara framåtvänd. Svenska NTF rekommenderar att barn åker bakåtvänt upp till minst fyra års ålder. Detta beror på att barnets huvud är stort och tungt i förhållande till kroppen. Vid en krock får nacke och muskler svårt att hålla emot.

Att tänka på vid val av bilbarnstol

Här har vi sammanställt en liten checklista med sådant du bör tänka på när du ska köpa en bilbarnstol:

  • Kontrollera att bilbarnstolen är E-godkänd
  • Klarar den ett bakåtvänt åkande barn upp till 25 kilo?
  • Är bilbarnstolen godkänd för alla platser i bilen?
  • Prova stolen i bilen innan du köper
  • Be försäljaren visa hur stolen monteras säkert

Om du vill att bilbarnstolen ska gå att använda länge så är det bra om ryggstöd och eventuellt benutrymme går att justera i takt med att barnet växer. Ska du använda samma bilbarnstol i flera bilar? Då är det en fördel om stolen är lätt att transportera och montera. Tänk även på att kontrollera att bilbarnstolen verkligen fungerar att montera säkert i olika bilmodeller. Den europeiska säkerhetsstandarden för bilstolar är den så kallade E-märkningen. Om du vill ha en extra säker stol så kan det vara en idé att hålla utkik efter den svenska plustest märkningen. Detta frivilliga test utförs av Statens väg och transportforskningsinstitut och anses vara världens tuffaste säkerhetstest.

Bilbarnstol med ISOFIX eller inte?

bilbarnstol med eller utan isofix för barnsäkerhet

När du köper bilbarnstol så kommer du garanterat att stöta på frågan huruvida du vill ha ISOFIX eller inte. Detta är ett system som uppfunnits så att bilbarnstolar ska kunna monteras på ett säkert och enkelt sätt. Tester har visat att bilbarnstolar som fästs med bälte är säkra så länge de spänns fast rätt. Med ISOFIX klickar du fast stolen i fästen. Fördelarna är att det är snabbt, enkelt och det att du aldrig kan montera stolen fel. Systemet är standard i de flesta bilar tillverkade efter 2005. Den Europeiska märkningen R129-direktivet, som borgar för säker transport av barn i bilen, innefattar idag endast bilbarnstolar med ISOFIX. Som det mesta annat när det gäller barn och bilar är sådant som underlättar och gör resandet smidigare välkommet, inte sant?

När du valt vilken bilbarnstol som passar er situation så tipsar vi dig om bästa familjebilen. Blir du sugen på en ny bil så hjälper vi dig med billånet – ansök enkelt här!

/Vännerna på MyMoney

Gillade du denna artikeln?
Vill du ta del av liknande material, tips och nyheter?

Du kanske också gillar