Biltips

5 snabba om vinterdäck

Nu är det dags att börja tänka på däckbyte igen för säkrare körning ute på de svenska vägarna. Vi har svaret på 5 vanliga funderingar kring vinterdäcken.

1. När ska man byta och när måste man byta däck?

Det beror så klart på var du bor och hur kallt det är där du kör, när du ska byta till vinterdäck, men nedan ser du vad som gäller, enligt Transportstyrelsen. Vinterdäcken bör vara på när det är kallare än +5 grader – bra riktlinje. Det är alltså när det är vinterväglag som man måste ha vinterdäck på bilen.

Vad är då definitionen av vinterväglag? Transportstyrelsen säger att när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen, så råder det vinterväglag. Om du själv ändå är tveksam, så är det polisen som avgör det åt dig där du befinner dig, så ta inga risker.

2. Hur ska man byta däcken?

Du kan antingen vara en daredevil och byta däcken själv. Se då en steg-för-steg-guide här om hur du går tillväga. Annars kan alla verkstäder som utför däck- och/eller bilservice byta åt dig, det brukar gå på några minuter.

3. Dubbat eller inte dubbat?

Du kan använda dubbade däck eller så kallade odubbade friktionsdäck, det är upp till dig, men det får inte finnas både dubbade och odubbade däck på samma bil. Vi har samlat lite för- och nackdelar med dubbdäck i en lite längre artikel.

4. Mönsterdjupet?

För personbilar och andra lätta fordon med en totalvikt upp till och med 3,5 ton måste det vara minst 3 millimeter mönsterdjup i däcken.

5. Hur förvarar man bäst sina däck?

Bäst är att förvara dina däck svalt, torrt och mörkt. Om däcken står i direkt solljus eller i för varma temperaturer, förkortas däckens livslängd. Många verkstäder erbjuder däckhotell om du inte har någon plats att förvara dina däck på. Här får du några praktiska tips om hur du bäst förvarar dina däck.

Kristallklart, eller hur? Lycka till med däckbytet!

/Vännerna på MyMoney

Gillade du denna artikeln?
Vill du ta del av liknande material, tips och nyheter?

Du kanske också gillar