Biltips

5 tips när du tvättar bilen

Nu är vintern slut (förhoppningsvis) och nyttan av en biltvätt håller i sig längre. Dags att få din käraste ägodel att skina som solen. Vi har listat 5 bra tips som du bör kolla in:

  • Testa en skumspruta

Nymodigheter? Ja, det kan väl din bil vara värd. Detta är i alla fall något vi tycker är kul. Dessutom har det en funktion. När du skumtvättar bilen ser bilen ut att ha raklödder överallt. Fluffig tvål sprutas ut över hela bilen. Det gör att du inte behöver röra vid bilen för att tvåla in den, vilket skyddar ytan. Låt verka fem minuter. Skummet fungerar som smörjmedel för bilen.

  • Använd två hinkar

Det låter självklart, men ibland har man inte tänkt på detaljerna. Du skyddar din bils lack genom att använda två separata hinkar när du tvättar bilen. Fyll en av dem med rent vatten och använd den för att tvätta av din svamp mellan turerna till tvålhinken. Genom att skölja av din svamp i rent vatten innan du återför den ner i hinken med tvål och vatten, gör att du inte skrubbar in smuts och föroreningar i lacken. Och kom ihåg att inte använda samma svamp för att tvätta bilens yta som till hjulen. Det kan överföra skadliga partiklar från hjulen till din bils känsliga finish.

  • Använd spray-vax

Att vaxa bilen är ett hårt jobb, vi vet det. Men att spraya på ett lager av spray-vax tar bara ett par minuter, du gör det i samband med att du torkar bilen. Spraya på vaxet över den bilen medan den fortfarande är våt. Torka sedan av den och avlägsna eventuella ränder med en ren mikrofibertrasa eller torkduk. Du kan köpa vax på massor av ställen, inklusive bensinstationer och Biltema, vi tycker att Mekonomen har ett bra utbud. 

  • Diskmedel till interiören

Ett vanligt diskmedel, av bra kvalitet, gör underverk med din interör, plasten, glasrutorna etc. Diskmedel är billigt, drygt, varar länge och rengör effektivt insidan av din bil. Häll 3-4 droppar diskmedel i en skål med varmt vatten, doppa i en trasa, vrid ur och börja torka av. OBS. Använd inte på lacken utanpå bilen! Diskmedel är inte alls bra för vaxet och lacken på bilen.

  • Stanna i skuggan

Se till att du tvättar bilen i skuggan någonstans. Om du tvättar bilen i solen, avdunstar vattnet allt för fort och kan lämna fula kalkfläckar kvar på lacken.

Lycka till!

/Vännerna på MyMoney

Gillade du denna artikeln?
Vill du ta del av liknande material, tips och nyheter?

Du kanske också gillar