Biltips

Året-runt-däck – för & nackdelar

Varje vår och höst behöver bilägare som inte har året-runt-däck byta däck på bilen. Vinterdäcken måste vara monterade på bilen mellan 1:a december och 31:a mars, våra vintermånader i Sverige. Många känner sig nog osäkra och behöver hjälp med att byta däcken på verkstad för att det ska bli gjort ordentligt. Något som kan kännas lite besvärligt. För de som vill slippa detta kan allrounddäck eller året-runt-däck vara ett smart val. Med ett året-runt-däck får du istället ett däck som fungerar hela året, och i den här artikeln kikar vi närmre på för- och nackdelar med dessa däck

Fördelar med året-runt-däck

Det gummi som året-runt-däck tillverkas av är vanligtvis hårdare än det i nordiska vinterdäck, men inte fullt lika hårt som gummit i sommardäck. Gummiblandningen gör därför att året-runt-däck har bättre egenskaper för körning på barmark än både dubb- och vinterdäck har. Detta gäller även på våt barmark. Det gäller däremot inte för frusen mark eller en vägbana som är täckt av vatten. Egenskaperna vid slask är dock samma som hos vinterdäck. På grund av det hårdare gummit, och det faktum att året-runt-däck är dubbfria, gör de också mindre påverkan än vinterdäck på vägarna. Året-runt-däck har även en högre komfort och en lägre ljudnivå jämfört med dubbdäck. Förutom dessa kvalitéer slipper man också byta däck två gånger om året, vilket sparar både pengar och tid. Så för en person som bor i de södra delarna av Sverige, alternativt i en större stad där det sällan fryser på, är detta ett bra val av däck.

● Fördel: Du behöver inte byta däck två gånger per år
● Fördel: Däcken sliter mindre på vägarna än dubbdäck
● Fördel: Bra väggrepp på torr och våt mark

Nackdelar med året-runt-däck

Varje mynt har såklart två sidor och det finns även nackdelar med att ha året-runt-däck på sin bil. Året-runt-däck klarar inte av snö och is särskilt bra, därför är däcken olämpliga på många platser i Sverige. Man ska också vara medveten om att alla året-runt-däck inte är godkända att användas i Sverige. Det är viktigt att ha koll så man inte införskaffar nya däck som sedan är otillåtna i trafik. Året-runt-däck slits något mer i sommarvärmen än vad sommardäck gör. De mönster som används på däcken är ofta anpassade för vintern, vilket gör att de klarar vattenplaning betydligt sämre. Året-runt-däck är mer lämpliga i Mellaneuropa eller på utvalda ställen i Sverige. Bor du på en plats som kräver vinterdäck? Här har du svar på fem vanliga funderingar om vinterdäck!

● Nackdel: Alla allrounddäck är inte godkända i Sverige
● Nackdel: Dessa däck klarar inte alla svenska väglag

Men visst är det en härlig dröm att kunna ha samma däck hela året runt utan att behöva byta? För dig som bor på en plats i Sverige där det oftast är bar asfalt är året-runt-däck fullt möjligt. Du som bilägare sparar då pengar på service och inköp av däck, samtidigt som du sparar tid. Det finns däremot bättre däckalternativ för de som bor på en plats där det förekommer snö och is på vägarna. Det bästa du som bilägare kan göra är att fundera över vilket typ av väder du oftast möter på vägarna, och därefter införskaffa passande däck.

Tillhör du skaran som inte kör hela året på samma däck så bör du förvara dina däck enligt konstens alla regler. Vi har sammanställt ett par saker du bör tänka på vad gäller däckförvaring.

/Vännerna på MyMoney

Psst.. Är det dags att börja kika på ny bil? Kontakta oss så hjälper vi dig med allt du behöver till billånet!

Gillade du denna artikeln?
Vill du ta del av liknande material, tips och nyheter?

Du kanske också gillar