Biltips

Att tänka på när du fixar takboxen till skidresan

takbox råd och tips vid köp

En takbox kan betyda mycket för dig som bilägare. Särskilt om du har en bil med ett lite mindre bagage eller intressen som gör att du ibland vill ta med dig skrymmande packning. Med en bra takbox kan du komma iväg på skidsemester med egna prylar istället för att hyra. På sommaren får du plats med t. ex. fiske- eller campingutrustning. Marknaden för takboxar är så pass stor att det inte alltid är lätt att välja rätt. I det här inlägget ska vi ge våra bästa tips på saker som du bör väga in när du gör ditt val av takbox.

Takboxar brukar vara gjorda i tålig hårdplast och aerodynamiskt utformade för att ge så lågt luftmotstånd som möjligt. De sitter säkert på biltaket genom sina låsanordningar. Alla boxar som finns i handeln ska vara just säkra och tåliga. Det som framförallt skiljer olika takboxar från varandra är istället måtten. På höjden ligger de på mellan 27 och 45 centimeter. När det gäller boxens längd kan skillnaderna vara ännu större. Är det framförallt skidor du kommer att frakta i boxen, är det lämpligt med en lång men låg takbox. Låga boxar ger mindre påverkan på luftmotståndet än högre modeller. En dyr takbox kan kosta mer än fem gånger så mycket som en lågprismodell. Framförallt du som planerar att lasta lite tyngre bör satsa på kvalitet och inte välja den billigaste. Hur boxarna är inredda har viss påverkan på vad du kan packa i dem. Här är vår lista med tips inför köpet!

  • Du får den kvalitet du betalar för
  • Välj takbox utifrån vad du tänkt frakta i den
  • Försäkra dig om att måtten passar bilens takräcke
  • Jämför priser och funktionalitet innan du bestämmer dig
  • Boxens design påverkar dina bränslekostnader

Välj takbox efter dina behov

 

Möjligheten att utrusta en bil med takbox innebär för många att de kan välja en lite mindre och mer ekonomisk bilmodell. Andra använder den framförallt på vintern när det är dags att åka skidor. Först och främst ska du välja vilken typ av box du behöver. De säljs ofta under beteckningarna låg eller hög och kort eller lång takbox. Vill du kunna få plats med mycket i den ska du välja en hög box. Har du en snygg bil vill du kanske ha en box som matchar bilens utseende. Vilken känsla av kvalitet boxen förmedlar är en av de saker som påverkar priset.

köpa rätt takbox för dina behov

Att köpa takbox är faktiskt ganska billigt i relation till de möjligheter den ger. Plötsligt får man plats med massor av extra packning när man ska ge sig iväg på semester! Boxar är idealiska för skrymmande utrustning som inte väger för mycket. Skidor, täcken, madrasser, tält och sovsäckar är exempel på artiklar som man enkelt stuvar in i en takbox. Ta mått på de längsta sakerna som du tror att du kommer att vilja ha i boxen och välj en modell som passar utifrån det. Du hittar nya takboxar i många prisklasser men normalt är mellan 2000-10 000 kronor. Läs alltid produktbeskrivningen innan du bestämmer dig.

Vi vet att en lyckad semester kräver mer än en riktigt bra takbox. Är bilen lite skruttig hjälper det inte hur fin takbox du än köper. Vi hjälper dig med finansiering av din nästa bil, ansök enkelt här!

/Vännerna på MyMoney

Gillade du denna artikeln?
Vill du ta del av liknande material, tips och nyheter?

Du kanske också gillar