Biltips

Hur du underhåller barnen i bilen

Är vi inte framme snart? Hur långt har vi åkt? Hur många minuter är det kvar? Det spelar ingen roll om resan är lång eller kort. Barn i bil kan vara en lätt påfrestande historia för alla inblandade. För att göra bilturen så behaglig som möjligt finns det en hel del hjälpmedel och roliga lekar att ta till. Med en nypa framförhållning och lite fantasi kan såväl små som stora barn ha kul i bilen. Vi har luskat fram några användbara underhållningstips. Kanske kan några av dessa göra din nästa bilresa med barn till ett roligt äventyr istället för en minerad transportsträcka?

Med dagens teknik är digital underhållning aldrig mer än några knapptryck bort. En riktigt bra film eller en rolig app kan göra att bilresan upplevs som betydligt kortare än vad den egentligen är… Åtminstone så länge du kommit ihåg att ladda batterierna ordentligt innan avresan! Grenuttag och extra batterier kan visa sig vara en god investering. Men surfplattor, mobiler och laptops i all ära, när familjen är på väg på semester så kanske ni helst av allt vill umgås? För den som vill få barnen att titta upp från skärmen finns det en hel del lekar och pyssel som fungerar utmärkt med barn i bil. Du har förmodligen hört talas om ”bilbingo”? Med en hemmagjord bingobricka gäller det att kryssa i sådant som ni ser längs vägen. Det kan handla om kor, traktorer eller kanske en viss sorts vägmärken.

Tips på underhållning för barn i bil

Här listar vi några förslag på sådant som underhåller barnen i bilen:

  • Köp en prylficka och fyll med pyssel
  • Lek lekar som frågesport eller klassikern ”gul bil”
  • Musikquiz – Spela introt till låtar och gissa!
  • Ladda surfplattor och/eller mobiler med film och appar
  • Slå in små paket som öppnas under resans gång

Andra lekar som underhåller barn i bil är ”sten, sax, påse”, olika gissningslekar och klassikern ”gul bil”. Den sistnämnda leken går ut på att samla poäng genom att först få syn på en gul bil (om denna dessutom råkar vara en gul Volkswagen-bubbla får man 2 poäng!). Gillar dina barn musik? Då kan du sätta ihop en musiklista tillsammans med dem. Kanske vill ett lite äldre barn sätta ihop ett musikquiz där ni andra får gissa låten? Idag finns en mängd smarta lösningar som gör att barnet kan underhålla sig själv. En prylficka är en köpt eller hemmasydd förvaringslösning som fästs på sätet framför barnet. De olika facken sväljer papper, pennor, klistermärken och annat som har underhållningsvärde eller är nödvändigt för resan. Det finns även olika typer av plastlådor som spänns fast bredvid barnets bilbarnstol eller bälteskudde.

Förberedelser och planering för en behaglig resa

För att du ska kunna underhålla barnet/barnen är det bra om ni kan ha ögonkontakt. Det kan vara lite knepigare att interagera med de yngre barn som sitter rygg mot rygg med dig i en bakåtvänd bilbarnstol. Om du inte redan har installerat en spegel som du ser barnet i så är det en god idé att göra detta inför den längre bilresan. Barnens egen ”backspegel” behöver inte vara särskilt dyr och finns såväl i biltillbehörsaffärer som hos de som säljer babyprodukter. För att barnet ska orka sitta länge i bilen behöver du planera in pauser. Läs på om de rastplatser som har en lekplats eller ladda hem en app där du snabbt hittar den här typen av information. Ett barn som ätit och sprungit av sig är lättare att underhålla. Lycka till på resan!

Vill du veta mer om hur man väljer rätt bilbarnstol eller har frågor gällande billån så finns vi här för er.

/Vännerna på MyMoney

Gillade du denna artikeln?
Vill du ta del av liknande material, tips och nyheter?

Du kanske också gillar