Biltips

Dags för bilbesiktning? Förbered dig så här!

Börjar det bli dags för bilbesiktning? För en del kan det kännas lite nervöst när det börjar bli dags att besiktiga bilen. För vissa av oss är det kanske också lite svårt att veta hur bra bilen egentligen presterar. Reglerna för bilbesiktning har dessutom nyligen förändrats. De nya bestämmelserna innebär bland annat att det inte längre finns några fasta regler, baserade på bilens registreringsnummer, för när en besiktning ska göras. Istället ansvarar du själv för att besiktiga bilen 14, 24 eller 36 månader efter senaste besiktningen.

Krav på besiktning införs nu på A- och B-traktorer samtidigt som till exempel veteranbilar äldre än 50 år, och vissa hobbyfordon undantas kravet på besiktning i och med de nya reglerna. Besiktningen är ett bra tillfälle att få bilen genomgången av ett proffs. Resultatet av besiktningen kan du se som ett underlag för framtida reparationer och underhåll.

Förbered dig för bilbesiktning

I vissa fall kan det vara bra att se över bilen redan innan man skickar iväg den på bilbesiktning, för att vara beredd på de besked man får. Det kan ju hända att fordonet blir belagt med körförbud och det vill man helst undvika. Besiktningen kan också innebära att du omedelbart måste åtgärda något. Detta oavsett hur mycket tid du har till ditt förfogande, eller hur din budget ser ut för tillfället. För att undvika att det händer, har vi sammanställt den här listan. Genomför du dessa åtgärder ökar chansen att din bil går igenom besiktningen utan anmärkningar. Vem som helst kan genomföra denna enkla förbesiktning som tar runt 30 minuter.

  • Försäkra dig om att alla lampor fungerar som de ska.
  • Samtliga säkerhetsbälten måste vara fullt funktionsdugliga.
  • Kolla så att spolare och vindrutetorkare fungerar.
  • Är backspeglarna hela, sitter de fast?
  • Har däcken tillräckligt mönsterdjup?
  • Fyll på olja om det behövs.
  • Kolla så att tutan fungerar som den ska.

Ytterligare saker att uppmärksamma

En vanlig anledning till att en bil inte går igenom en bilbesiktning är att avgassystemet inte sitter fast som det ska. Om du har en instrumentbräda med lysande röda varningslampor, kan du ta hjälp av manualen för att ta reda på vad som kan vara fel. Var också uppmärksam på små egenheter bilen har, som kan ge dig en anmärkning under besiktningen. Det kan t. ex. vara att bilen svänger lite i samband med inbromsning eller att handbromsen inte biter som den ska. Se till att du har ordning på alla dokument inför besiktningen och att du har både förbandslåda och varningstriangel i bilen.

Nu är du redo för bilbesiktning!

Om du följer våra råd och bockar av punkterna i checklistan har du möjlighet att undvika onödiga anmärkningar under besiktningen. Låt en mekaniker titta på bilen innan besiktningen om du misstänker att det kan finnas fel som du inte kan åtgärda på egen hand. I den här texten har vi koncentrerat oss på vad det kan vara bra att tänka på inför besiktning av en personbil. Är det en motorcykel, en lastbil, ett släp eller en husvagn du ska besiktiga, finns det även en del annat du behöver kika på. Bilprovningen har tagit fram bra exempel på checklistor för alla fordon, du hittar deras listor här!

Har du ett hopplöst fall? Vi hjälper dig med billånet när du behöver köpa ny bil. Ansök enkelt här!

/Vännerna på MyMoney

Gillade du denna artikeln?
Vill du ta del av liknande material, tips och nyheter?

Du kanske också gillar