Biltips

Så underhåller du bilen – bilvård för nybörjare!

bilvård

Att vårda bilen kan ses som en självklarhet för många. Vi har väl alla hört frasen ”meka med bilen”. Men oavsett var eller hur du kör, har du ett ansvar att vårda din bil så att den går säkert och effektivt. Oaktsamhet kan resultera i bilolyckor och även bli en dyr historia på verkstaden. Det är viktigt för bilägare att känna till de grundläggande kontroller som inte bara kan garantera en säker drift, men även kan förlänga livet på ditt fordon.

Kan du redan allt? Testa då gärna dina kunskaper nu, när vi går igenom grundläggande bilvård för nybörjare!

 

Bilvård – Spolarvätska

spolarvätska

Spolarvätskan är den nödvändiga siktförbättring som ser till att bilens rutor hålls rena under alla väderförhållanden. Börja med att öppna motorhuven på din bil. Lokalisera sedan locket till spolarvätskan, den har ofta ett gult eller blått lock med en symbol. Symbolen är en vindruta med två streck som symboliserar vindrutetorkarna. Använder du koncentrerad spolarvätska, ska du blanda ut den med vatten innan du häller den i behållaren. Tänk på att vattnet påverkar det frostskyddsmedel som ingår i spolarvätskan, och därmed även dess fryspunkt. Blanda därför alltid i en lägre del vatten än det som anges på flaskan, så riskerar du inte att den fryser när kylan slår till. När du sedan är redo att fylla på, leta efter strecket som markerar hur mycket du kan fylla behållaren. På vissa bilar finns markeringen på utsidan av behållaren.

 

Bilvård – Kylarvätska

kylarvätska

Kylarvätska består av lika delar glykol och vatten, och används för att föra bort och fördela den värme som utvecklas när motorn arbetar. Detta bidrar till en jämn och stabil temperatur. Utan kylarvätska överhettas motorn väldigt snabbt. Inför varje vinter ska glykolmängden i kylarvätskan kontrolleras, låt dock motorn vila en timme innan du öppnar locket till kylarvätskans behållare. Annars riskerar du att kokhet vätska sprutar upp från motorn. Fyll sedan på tills nivån överstiger den lägsta markeringen. Kylarvätska kan antingen köpas färdigblandad eller blandas själv. Fördelen med en färdigblandad är att man garanteras en god vattenkvalitet. Kontrollera i instruktionsboken vilken typ av vätska som är rätt för just din bils motor. Det är bra att alltid ha en extra flaska kylarvätska i bilen, men tänk på att glykol är väldigt svårt för miljön att bryta ned. Lämna därför gamla flaskor på en miljöstation.

 

Bilvård – Olja

motorolja

Det gäller att ha koll på oljebytena, speciellt med äldre bilar. Utan rätt olja ökar slitaget och motorn kan dra på sig skador. Detta kan i värsta fall leda till totalhaveri. Använd den oljetyp och viskositetsklass som biltillverkaren anger och snåla inte med kvaliteten. Under motorhuven hittar du oljestickan, dra upp den och torka av den med en trasa. Stoppa sedan ner stickan på nytt och dra upp den igen. På stickan ser du nu markeringar som indikerar nivån av olja. Når det inte upp till den nedre gränsen så är det dags att fylla på. Öppna oljepåfyllningslocket och fyll på, runt en halv liter motorolja är bra att börja med. Starta sedan motorn och kontrollera stickan igen. Spillolja får aldrig hällas i avlopp eller gatubrunn, den ska lämnas i anvisat kärl på en återvinningsstation.

 

Bilvård – Tvätta bilen

biltvätt

Alla bilar mår bra av att tvättas, men de mår dåligt av att tvättas på fel sätt. Lacken är bland det dyrbaraste som finns på en bil. Att bevara din bils lack är en god investering då en omlackering kan gå på tiotusentals kronor. Ett bra bilschampo bevarar vaxet och är skonsamt mot lacken. Mät gärna upp mängden schampo med hjälp av ett mätglas för att inte överdosera. Tvättsvampen ska sköljas ur regelbundet, skulle du tappa den på marken så ta för säkerhets skull en ny. Hur mycket du än sköljer så kan det finnas gruskorn kvar, tvättrepor gör ingen glad. Använd därför alltid rena verktyg. Torkduk finns i många utföranden, kontrollera alltid så att duken är kompatibel med din bil. Tänk på att tvätta skonsamt, effektivt och miljövänligt. Så här tvättar du bilen med miljöfokus!

Är du redo för en ny bil? Då kan vi hjälpa dig med finansieringen, ansök om billån här! Vill du även veta hur man byter däck? Lär dig allt om däckbyte här!

/Vännerna på MyMoney

Gillade du denna artikeln?
Vill du ta del av liknande material, tips och nyheter?

Du kanske också gillar