Biltips

Ta med cykel på bilsemester – våra tips

Att ta med cykeln när man åker på semester innebär ofta att man kan njuta mer av platsen man besöker genom att ge sig ut på cykeltur. Är cykeln med är du mindre bunden till bilen och kan räkna med fina upplevelser sett från sadeln. Men hur får man den med sig? Cyklar tar massor av plats och det är förmodligen en av anledningarna till att många väljer att lämna cykeln hemma. Bilen är ofta fullpackad med annat när man far på semester. I den här artikeln snackar vi cykelställ till bilen som innebär att du kan få med både en och flera cyklar.

Cykelhållare, eller cykelställ för bilar kan monteras på bilens dragkrok. Fördelen med denna lösning är att cyklarna inte påverkar luftmotståndet när du kör. Något som kan upplevas som en nackdel är att det blir bökigare att komma åt bagaget utan att först ta bort stället och cyklarna. Tänk på att cyklarna inte får skymma bilens nummerskylt. Denna måste alltid vara synlig. I värsta fall får man skapa en provisorisk skylt och fästa den där den syns ordentligt.

En annan variant är att placera en cykelhållare på bilens tak. Då kommer du åt bakluckan precis som vanligt, men räkna då med lite högre bränsleförbrukning på grund av det ökade luftmotståndet. Du kan också bli tvungen att betala mer ombord på viss båtar där höjden räknas vid uträkningen av priset.

Cykel på bilsemester – tänk på detta!

Det finns en del saker du behöver fundera över när du ska ta med dig cykel på bilsemester. Vi fortsätter med att lista några tips och saker som det är bra att tänka på om man vill kunna cykla på semestern:

  • Välj mellan dragkrok- eller takmonterat cykelställ
  • Förvara cyklarna stöldskyddat på resmålet
  • Välj förvaring utifrån antalet cyklar du vill ha med dig
  • Om du monterar av hjulen så kan cyklarna faktiskt få plats i bilen
  • Du kan ha cyklar i en vanlig takbox

Cykelställ till bilen kan alltså innebära en förvaringslösning som monteras på taket eller fästs baktill på dragkroken. Har du redan en takbox där en flera cyklar får plats kan det vara bra alternativ. Se till att göra fast dem ordentligt så att de inte kan kana omkring inne i boxen medan du kör. En cykel är skrymmande men det kan du lösa genom att transportera ramen och hjulen åtskilda. Räkna lite på platsåtgång i relation till övrig packning och bilens lastutrymme i god tid. På så vis behöver du inte bli frustrerad på avresedagen om du upptäcker att det är platsbrist. En fin cykel är stöldbegärlig, förvara den helst så att den inte syns eller åtminstone är väl fastlåst.

Cykla på semestern – ett rent nöje!

Om du inte vill behöva ägna tid åt att hitta parkeringsplatser på semestern och gärna utforskar ett resmål från cykeln tycker vi definitivt att du ska ta den med dig. Om du inte får med dig cyklar i bilen, kanske för att du inte hunnit köpa ett särskilt cykelställ, kan det vara en idé att skicka dem med bussgods till resmålet eller att hyra cyklar på plats. För extra skydd kan det vara intressant att införskaffa en särskild cykelväska i vilken man förvara sin cykel säkert under resor.

Är det läge för en bilsemester med medhavd cykel i Europa? Läs våra tips om bilsemester i Europa här! Vill du ha tips på bra cykelleder i Sverige? Kolla här. Behöver du uppgradera till ny bil innan du drar iväg? Vi ger dig ett förmånligt billån, läs mer här!

/Vännerna på MyMoney

Gillade du denna artikeln?
Vill du ta del av liknande material, tips och nyheter?

Du kanske också gillar