Biltips

Elektronisk körjournal: hjälper dig hålla koll när du kör med din företagsbil!

elektronisk körjournal

Det finns många fördelar med att använda elektronisk körjournal när du använder din företagsbil i tjänst. En elektronisk körjournal är en enhet som du kopplar in i bilens diagnostikuttag och som därefter hjälper dig att automatiskt registrera alla körningar som du utför när du är i din tjänst. Detta är vad en elektronisk körjournal hjälper dig med när du använder tjänstebil:

  • Med en elektronisk körjournal kan du enkelt registrera hur långt du kört och när din körning genomfördes.

  • Du kan enkelt få fram vilka vägar bilen kört på och till vilken hastighet, samt hur länge bilen har stått stilla mellan körningarna. Detta är en stark fördel för företagsledningen, för att kunna se hur anställda utför sitt arbete och för att enklare kunna redovisa sina resultat till skatteverket..

  • Du kan via knapptryckningar enkelt ställa in om din körning är privat eller i tjänst.

  • En av de största fördelarna med att använda en elektronisk körjournal är för att enklare kunna bevisa så detaljerat som möjligt för skatteverket att allt gått rätt till när företagsbilen använts.

  • Att använda elektronisk körjournal är väldigt kostnadseffektivt för företaget, så att inte företagsbilar nyttjas mer än vad som är relevant för utförandet av arbetet.

Det finns idag inte någon lag på att man behöver använda sig av körjournaler, men eftersom att skatteverket kan kräva att få bevis i de fall där underlaget känns otydligt, så rekommenderas det starkt att alla körningar med företagsbil dokumenteras och bokförs.

Vilka bevis vill Skatteverket ha vid användning av företagsbil?

  • Alla körningar ställs in med datum och tid.
  • Plats som resan startade på samt vad mätarställningen låg på i tjänstebilen.
  • Plats som resan slutade på.
  • Hur lång varje körning varit i kilometer.
  • Mätarställning vid starten samt slutet av året.

Leasing av företagsbil – slipp belastning på företagets balansräkning!

En nackdel när du köper en företagsbil på avbetalning eller kontant direkt hos bilhandlaren, så är inte momsen avdragsgill. Det finns sätt att komma undan billigare och det är i de fall som företaget väljer att leasa företagets tjänstebilar istället för att direkt köpa bilen. För företagsbilar som används i tjänst för vanliga företag där anställda använder tjänstebil så är 50 % i detta fall avdragsgillt. För företag som specifikt inriktar sig på yrkesmässig persontrafik så är hela momsen avdragsgill.

I de fall där du använder tjänstebil men är egenföretagare så kan det vara svårt att finansiera sina bilköp och då kan ett billån hjälpa dig vidare. Ett starkt tips är att du förhandlar med bilhandlaren som kan hjälpa dig med finansiell leasing för att se över vad just dina/era kostnader inom företaget kommer att landa på.  Genom att använda dig av leasing så belastas inte företaget lika hårt vid bilköp och kan över tid betydligt enklare finansiera sina kostnader vid användning av tjänstebilar inom företaget. Vill du veta mer om hur du finansierar tjänstebil eller privatbil så är det bara att kontakta oss här så hjälper vi dig från början till slut.

/Vännerna på MyMoney

Gillade du denna artikeln?
Vill du ta del av liknande material, tips och nyheter?

Du kanske också gillar