Biltips

Fälgar – allt du vill veta!

Bilens fälgar är en mycket viktig del av dess utseende, kanske speciellt när de är skinande nya och bryter av mot däckens svarta gummi på ett effektfullt sätt. Att byta till nya fälgar är faktiskt ett effektivt sätt att lyfta bilens utseende för en ganska billig peng. De är helt enkelt en av de detaljer som gör mest för helheten. Det är ett faktum att fälgarna rör sig när bilen rullar och att blicken därför dras till dem. I och med att deras vikt kan variera kraftigt har de också en viss effekt på bilens prestanda.

I den här artikeln ska vi titta på vad det är för skillnad mellan olika fälgtyper och vad du ska tänka på inför köp. Men vi börjar med några tips på vad man kan göra för att ta hand om de man redan har.

Ta hand om dina fälgar

Bromsdamm och petroleumrester kan vara mycket svårt att avlägsna från fälgarna. Särskilt på framdäcken brukar de vara extra utsatta på grund av att större delen av bilens bromskapacitet ligger på framaxeln. Man kan givetvis anlita bilrekond om man vill att fälgarna ska tas om hand fackmannamässigt, men det finns också produkter man själv kan använda med bra resultat. Applicera petroliumbaserad avfettning eller syrabaserad fälgtvätt på torra fälgar och spola sedan med högtryckstvätt. Polera slutligen för att få upp glansen. Fler tips på tvätt hittar du här! Våra viktigaste pointers på ämnet är:

  • Välj fälgar utifrån däckens dimensioner
  • Undvik piratkopierade varianter
  • Huvudkategorierna stål- och lättmetallfälgar har både för- och nackdelar
  • Valet av fälgar kan påverka säkerheten
  • Rena aluminiumfälgar är extremt ovanliga

Det är egentligen lite problematiskt att generalisera kring det här med lättmetallfälgar eftersom olika legeringar kan ha olika egenskaper och vara mer eller mindre lika vanliga stålfälgar. I regel är de dock något skörare men har ett mer eftertraktat utseende än stålfälgar. Generellt är dock skillnaden i vikt mindre än man kan tro. Vill du ha riktigt lätta varianter får du helt enkelt titta på de olika modellerna. Marknaden för piratkopierade fälgar har blivit större på senare år men dessa ska man vara försiktig med. Dessa rostar ofta snabbare och dessutom riskerar de att spricka vilket kan få mycket allvarliga konsekvenser.

Däck och fälg – en enhet

Många väljer att byta fälgar i samband med att de köper nya däck eftersom det då ofta går att få ett bra pris samtidigt som man kan vara säker på att de passar bra ihop med däcken. En ordentlig rengöring av dina befintliga fälgar kan dock ofta få dem att se ut som om de vore nya. Det är inte lika konstruktivt att prata om fälgtyper som det varit tidigare eftersom de finns fälgar i så många olika material, och med så olika design att de gamla kategorierna lite spelat ut sin roll. Ofta talar man om aluminiumfälgar men faktum är det knappt aldrig funnits några varianter av ren aluminium.

För proffshjälp med allt som rör däck och fälgar rekommenderar vi Däckia. För mer däcktips kan du kolla in vår artikel på ämnet. Vill du inte bara fixa nya fälgar utan en helt ny bil? Vi hjälper dig med frågor om billånet, kontakta oss gärna!

/Vännerna på MyMoney

Gillade du denna artikeln?
Vill du ta del av liknande material, tips och nyheter?

Du kanske också gillar