Biltips

Vad du ska tänka på när du väljer husbil

köpa husbil

För många är nog frihetskänslan total när man kan välja fritt vart man vill parkera sitt hus. Det är inte speciellt konstigt att många väljer att köpa en husbil. Att ha ett hus på hjul ger stor flexibilitet och frihet. I den här artikeln ska vi ge dig våra bästa tips när du funderar på att köpa en husbil, begagnad eller ny!

Marknaden för husbilar är stor i Sverige. Många svenskar väljer idag att spendera sommarsemestern i sin husbil eller husvagn istället för att ta en restresa till medelhavet. Ingenting går väl egentligen upp emot en härlig svensk sommar?

Varför husbil?

tips om att köpa husbil

Ja varför ska man då satsa på en husbil? Det finns såklart en hel massa anledningar att skaffa sig en husbil. Det främsta handlar nog om den frihet och flexibilitet det ger. Friheten att själv välja vart man vill åka och flexibiliteten att, när man än vill, flytta på sig. Med en husbil behöver man inte ta hänsyn till att det måste finnas sovplats på den ort man vill besöka. Man har ju sängen med sig. Precis på samma sätt som man har sitt kök, sitt “vardagsrum”, sin toalett och så vidare med sig.

Fördelar med husbil

Här är några snabba fördelar med att skaffa husbil:

 • Det ger frihet att besöka olika platser utan krav på att boka hotell eller vandrarhem.
 • Det ger flexibilitet att snabbt lägga om sina planer.
 • Man slipper krångliga situationer som kan uppstå med en husvagn, t. ex. backning.
 • Man kommer iväg direkt, husbilen kräver ingen omständlig montering som t. ex. en husvagn.

Nackdelar med husbil

Så finns det såklart några nackdelar med husbilen också:

 • Husbilen är oftare dyrare i inköp än en husvagn.
 • Dyrare underhåll. Husbilen är oftare dyrare än en husvagn när det gäller försäkring, skatt och service.
 • Husbilen kräver ofta mer service än en husvagn.

Saker att fundera över innan du köper husbil

köpa husbil tips och råd checklista bra att veta

Om man inte är säker på om man vill köpa en helt ny eller en begagnad husbil kan det vara en idé att göra lite research innan man bestämmer sig. Oavsett om du vill satsa på en ny eller begagnad bil, är det några saker du alltid bör ta i beaktande innan du bestämmer dig för vilken husbil du vill köpa.

Vad har du för behov?

att tänka på vid köp av husbil

Oavsett om du ska köpa husbil, personbil eller något annat fordon, bör du alltid fundera över vilka dina behov är. När det gäller husbil bör du fundera över hur stor husbil du har behov av. Har du en stor familj som kräver en större husbil, eller är du kanske ensam och kan nöja dig med en mindre variant? Vilken typ av utrustning behöver du för just dina behov? Gör en checklista med dina must haves och nice to haves. Fundera också över hur mycket du kommer använda husbilen. Är det väl investerade pengar eller finns det en risk att husbilen får stå oanvänd?

Vad har du för budget?

Det här är såklart en viktig fråga. Se över dina finanser för att se hur mycket du kan avvara för ett husbilsköp. Har du en stor kontantinsats du kan lägga eller behöver du låna större delen av summan för att kunna genomföra ditt köp? Behöver du låna pengar till ditt köp kan du alltid ansöka hos MyMoney direkt online.

Köpa begagnad husbil

köpa begagnad husbil checklista råd och tips

När du bestämt dig för att köpa din husbil begagnat har vi några handfasta tips:

 • Se över husbilens dokumentation som t. ex. genomförda besiktningar och servicepapper.
 • Provkör alltid husbilen innan du gör affär. Går husbilen som den ska? Ger den ifrån sig märkliga ljud? Om du har möjlighet är det alltid bra att ta med en person som är kunnig på området (om du inte själv är det).
 • Undersök interiören noggrant för att se att den motsvarar den standard som kan väntas till det pris säljaren satt.
 • Gör research på priset för att se om liknande modeller på begagnatmarknaden är till salu för ungefär samma pris.
 • Kör en grundlig besiktning av bilens utsida. Finns det rost eller andra skador på bilen som kanske kan ge dig prutmån?
 • Kan du få extrautrustning inkluderat?

Ytterligare tips om begagnade husbilar hittar du här!

Köpa nytillverkad husbil

att tänka på vid köp av ny husbil

bestämmer du dig för att köpa en nytillverkad husbil får du räkna med ett högre pris. Du kan också vänta dig en helt annan standard såklart. När man köper husbil via en återförsäljare kan man även förvänta sig en helt annan kunskap och service i samband med köpet. Några tips vill vi ändå ge:

 • När du hittat den modell du vill ha, jämför olika återförsäljare för att se hos vem du får mest för pengarna.
 • Kan du förhandla till dig extrautrustning?
 • Kolla upp om ev. tilläggsförsäkringar verkligen behövs eller om detta är onödiga extra pengar.
 • Se till att din husbil är ordentligt försäkrad, till ett optimalt pris.

Ta hand om din nya husbil

köpa ny husbil

Oavsett om du köper en ny eller begagnad husbil, är det viktigt att du tar väl hand om ditt nya rullande hus. Både när det gäller interiör och exteriör. Var noggrann med att städa bilen ordentligt invändigt, speciellt om den till exempel ska stå oanvänd under vinterhalvåret. Ingen vill öppna dörren till ett unket hem när det är dags att starta säsongen på vårkanten. Har du möjlighet att vädra husbilen under tiden den står i ev. vinterförvar? Gör det! Se också till att tvätta husbilen utvändigt med jämna mellanrum. Vi har skrivit en artikel om hur du tvättar bilen med miljöfokus.

Så, nu vet du vad du ska fundera över inför ditt husbilsköp. Har du frågor angående ett lån till husbilen hos MyMoney? Då är du varmt välkommen att kontakta oss.

/Vännerna på MyMoney

Gillade du denna artikeln?
Vill du ta del av liknande material, tips och nyheter?

Du kanske också gillar