Biltips

Importera bil – därför kan det löna sig

Att importera bil från ett annat land kan bli lönsamt om man gör det på rätt sätt. Allra bäst är det att importera från ett annat EU-land. Då blir processen mycket enklare än om man importerar bil från ett land utanför EU. Köper du en bil från t. ex. USA, måste du betala en tullavgift innan bilen får tas in i landet. Tullavgiften slipper man med EU-bilar. Många i Sverige väljer att importera bilar från Tyskland och Italien. Det är ett mycket bra val om man vill göra en lönsam affär.

Att köpa en ny bil i Tyskland kostar mindre än att köpa en ny bil i Sverige eftersom tyskarna betalar mindre moms på sina bilar. Även begagnade bilar är billigare att köpa från Tyskland. Ofta är bilen är en statussymbol i Tyskland och därför är ägaren extra varsam med sin bil, vilket ger begagnade bilar i mycket gott skick. För bästa tipsen om du kollar på att köpa en begagnad bil, kolla här!

Importera bil – Tyskland ett bra val

Tyska begagnade bilar är för det mesta välskötta, men det är såklart viktigt att se till att bilen har en ifylld servicebok och att du får med dig bilens registreringsbevis. För att det ska löna sig att importera en bil är det viktigt att ha full koll på vad priset egentligen innefattar. Ingår det till exempel garanti och nya däck eller har bilen kanske precis varit på service? Om dessa, eller någon av dessa, saker räknas in i priset kan du göra en bra bilaffär. Om du köper bil från ett EU-land slipper du även kostsamma tullavgifter. Här är några viktiga punkter att ha koll på:

●      Moms på bilen ska betalas i inköpslandet eller i Sverige.

●      Se alltid efter vad som ingår i inköpspriset.

●      Vissa märken är bättre att importera än andra, läs på!

●      Att köpa från Tyskland är väldigt vanligt och ett bra val för din första import.

Inköpspriset för en bil från ett annat land brukar vara mycket lägre än i Sverige, men det kräver en del praktiskt arbete efter att köpet har genomförts. Man måste till exempel få reda på var man ska betala moms. Är bilen begagnad och har körts mer än 600 mil samt varit i bruk mer än sex månader, betalas momsen i landet där bilen köps. Är det en helt ny bil ska momsen betalas till Skatteverket i Sverige. Här är Skatteverkets förklaring. För att det ska bli en lönsam affär att importera bil är det viktigt att räkna på hur mycket moms du kommer behöva betala.

Andrahandsvärdet viktigt för en smart affär

Det kan även vara smart att undersöka vad andrahandsvärdet för bilen är i Sverige. Många gånger kan man sälja bilen och gå med vinst, även efter att själva bilen och momsen har betalats. Gör research på vilka märken och modeller som har ett högt andrahandsvärde i Sverige så har du chans att göra en garanterat bra importaffär! När du importerar bil från ett annat EU-land kan du med fördel välja en bil som kanske inte är helt vanlig i Sverige. Det kan ge ett högre andrahandsvärde än en modell som är mer vanlig. Att importera en bil kräver lite tid, men det är värt det eftersom man har chans att göra en riktigt bra affär och spara många tusenlappar.

Är du i full färd med att påbörja en bilimport? Vi hjälper dig med finansieringen, ansök direkt här!

/Vännerna på MyMoney

Gillade du denna artikeln?
Vill du ta del av liknande material, tips och nyheter?

Du kanske också gillar