Biltips

Köra med bilsläp – våra bästa tips

Ett bilsläp kan lösa många problem i vardagen. Det kommer väl till pass i samband med speciella situationer som när vi flyttar eller behöver köra hem tunga och skrymmande föremål. Att köra säkert med ett släp kopplat till bilen är inte alltid så enkelt som man kan tro. Du som ska köra med släp för första gången behöver dock inte få panik! Körning med bilsläp går ofta snabbt att bemästra. I den här artikeln ska vi gå igenom vad man kan tänka på innan man ger sig ut på vägarna med en släpvagn kopplad till sin bil.

Frågor om hur man kör med släpvagn kan finnas med på teoriprovet när du tar körkort men det är inte alla som, rent praktiskt, övar på detta som en del i sin undervisning. Därför upplevs det ofta som ganska svårt att köra med ett släp, i alla fall de allra första gångerna.

Bemästra körning med bilsläp

När man backar rör sig släpet spegelvänt i relation till bilen. Ofta är det detta som ställer till det i hjärnkontoret och som gör att det känns svårt. Har din bil en dragkrok får du dra ett släp med en maxvikt på 750 kilo. Tänk på att även släpets vikt ska räknas in och ta därför reda på hur tungt det är. Att köra med last som inte sitter fast ordentligt kan vara livsfarligt om den åker av när man kör i hög hastighet. I listan nedan ger vi tips på vad som är extra viktigt att tänka på innan du ger dig ut med ett bilsläp.

Säkra lasten ordentligt

För att undvika att lasten lossnar när du kör i hög hastighet måste du se till att säkra fast lasten ordentligt. Om man missar det och tappar last kan det snabbt innebära stor fara för dina medtrafikanter.

Öva på att backa!

Om du kan undvika att backa med släp genom att använda vändplatser är det en fördel. Särskilt om du är oerfaren. Annars kan det vara bra att öva på att backa på en parkeringsplats eller liknande.

Glöm inte stödhjulet!

Många glömmer att fälla upp stödhjulet efter det att släpet fästs på dragkroken. Att köra med det nedfällt kan leda till att hjulet går sönder.

Märk upp lång last!

Använder du ditt bilsläp till att att frakta hem brädor eller annat material som sticker ut mer än en meter? Då måste detta markeras på ett tydligt sätt så att bilar bakom dig kan se det.

Undvik dåligt väglag!

Känner man sig osäker på att köra med släp kanske man helst inte vill lägga till ytterligare ett osäkerhetsmoment i form av dåligt väglag. I värsta fall kan man ta med sig egen sand att använda där man måste fram med släpet.

Många drar sig för att köra med släp. Genom att läsa på och följa vår sammanställning med tips så kommer du förhoppningsvis att ha lite bättre självförtroende och veta hur du skapar bra förutsättningar för säkra färder, även när du har tung last bakom bilen. Om man har stort behov av att köra med släp, är det ofta en bra idé att äga ett istället för att ständigt behöva hyra eller låna. Har man ett släp kan man med lätthet frakta större föremål. Glöm bara inte vad lagen säger, det är inte tillåtet att köra snabbare än 80 km i timmen med ett släp.

Har du släp men bil utan dragkrok? Dags att uppdatera till ny bil utrustad med en? Perfekt! Vi hjälper dig med billånet!

/Vännerna på MyMoney

Gillade du denna artikeln?
Vill du ta del av liknande material, tips och nyheter?

Du kanske också gillar