Biltips

Så här fixar du repor i lacken!

Repor i lacken är otroligt irriterande. Nya såväl som äldre bilar löper lika stor risk att drabbas, och det är inte kul att råka ut för detta som ägare av en ny och fin bil. Visst kan man låta lackera om sin bil eller fixa enskilda repor hos ett proffs, men det finns faktiskt en hel del du kan göra själv får att åtgärda problem med repor. En omlackering är väldigt dyr jämfört med vad du får betala för de produkter genom vilka du själv har möjlighet att fixa reporna. Var dock beredd på att det kan ta lite tid.

Även om man är en van och försiktig bilförare kan man råka ut för repor i lacken. Ofta är det inte ens ditt eget fel, utan ett resultat av att någon annan varit oförsiktig. Eller så har du helt enkelt haft otur. Många repor uppstår till följd av att man tvättat sin bil på ett felaktigt sätt. Att ta hand om repor på en bil som man ska sälja är ofta en riktigt bra investering. Konkurrensen när det gäller begagnade bilar är så stor i dag att repiga bilar är svårsålda. Ett sätt att ta reda på om en repa kan poleras bort är att applicera lite saliv på den. Försvinner den tillfälligt, borde en polering vara tillräcklig.

Så här blir du av med djupare repor i lacken

Här följer en genomgång över hur du tar hand om djupare repor där det inte räcker att bara polera bilen. Det kan faktiskt vara lättare att få bukt med ett par rejäla repor än många små om du bara vet hur du ska gå till väga.

Tvätta bilen

Börja med att tvätta bilen på rätt sätt. Ju renare bil du har när du börjar ta itu med repor i lacken, desto bättre resultat kommer du att få.

Jämna ut repans kanter

Om en repa går genom det översta lagret klarlack använder du rubbing för att slipa ner repans kanter och göra den slät. Rubbingen tas sedan bort och du kommer då att ha ett parti med blekare utseende än resten av lacken.

Rengör igen

Rengör området på nytt och applicera sedan maskeringstejp runt repans kant och det blekare området runt repan.

Lacka!

Påför billack i så tunna lager som möjligt och låt torka mellan varje nytt lager. Upprepa sedan samma procedur, fast denna gång med klarlack.

Låt torka

Ta bort maskeringstejpen och låt lacken torka. Efter att du lagt det sista lagret lack, behöver bilen torka omkring en vecka innan du till exempel kan polera din bil.

Denna procedur passar när du har ett mindre antal men lite djupare repor. Många små repor och andra skador på lacken är enklare att åtgärda. Ofta räcker det med att polera bilen med en ändamålsenlig produkt för att du ska bli av med dina repor.

Bilrekond eller ny bil?

Är reporna så omfattande att du inte själv kan åtgärda dessa kan du givetvis välja att lämna in bilen på rekonditionering. kanske behöver du till och med lackera om den helt och hållet, men har du bara tiden som krävs kan du många gånger fixa repor på egen hand. Resultatet blir faktiskt oftast förvånansvärt bra. Vaxa gärna bilen efter repbehandlingen så kommer den att se snyggare ut än innan du fick repan.

Har du en bil bortom räddning, eller vill du hellre lägga pengarna på en ny bil? Snacka med oss så ordnar vi ett förmånligt billån!

/Vännerna på MyMoney

Gillade du denna artikeln?
Vill du ta del av liknande material, tips och nyheter?

Du kanske också gillar