Biltips

Så får du bäst betalt för din bil

Alla vill ha så mycket som möjligt när det är dags att sälja bilen. Här kommer våra tips för att maximera beloppet:

 1. Ha koll på pappren!

  Du måste kunna visa upp för köparen att du betalt in vägskatten, att bilen är försäkrad och att du har följt serviceanvisningarna. All service som gjorts på din bil måste vara dokumenterad i bilens servicehandbok eftersom denna bok följer med bilen genom alla dess ägarbyten. Börja med att lägga fram dessa papper.

 2. Storstäda inuti

  Ett välstädat hem ger ett fräscht intryck på gäster som kommer hem till dig. Detsamma gäller när du ska bjuda någon på skjuts med din bil eller visa upp den för en potentiell köpare. Storstäda bilen! Ta ut alla mattor, dammsug bilens golv och spola gärna av mattorna med vatten. Ta även ut mattan i bagaget, ifall det finns någonting där, och dammsug bilens lastutrymme. Dammsug även alla bilens säten och se till så att det inte finns några smulor kvar eller kvarglömda tuggummipapper eller parkeringsbiljetter i sidofacken. Om det finns fickor i ryggstödet på framsätena ska du vara noga med att kontrollera så att där inte ligger några kvarglömda tidningar eller trasiga bilkartor. Du bör torka av instrumentpanelen och gärna putsa spegeln i solskyddet på passagerarsidan. Om du har många saker i handskfacket kan du rensa bort det överflödiga så att enbart det nödvändigaste ligger kvar. Putsa gärna fönstren på insidan och var noga med att inte lämna kvar ränder från putsningen. Nyputsade fönster är verkligen att rekommendera när du ska sälja din bil. För en mer utförlig guide till biltvätt så kika här.

 3. Utseendet spelar roll

  Är insidan fin nu? Då går vi till utsidan. Bilens utsida är det första en potentiell kund ser och då är det viktigt att bilen är tvättad och polerad. Du kan så klart själv tvätta bilen men om du vill att den ska skina extra mycket kan du ge din bil en guldtvätt i en tvätthall. Denna extravaganta tvätt kostar lite mer än en ordinär biltvätt men å andra sidan blir bilen grundligt tvättad och polerad vilket ger ett snyggt och fräscht intryck.

  Damm och andra smutspartiklar fäster fort på bilen och om du inte har för avsikt att sälja bilen samma dag som du tvättar den bör du torka av karossen med en mjuk trasa den dag som din köpare kommer. Var noga med att vindrutorna är tvättade och att inga insektsprickar syns på framrutan. Det kan vara en god idé att vädra bilen innan du ska visa upp den för potentiella köpare. Ställ bildörrarna på vid gavel och låt det bli tvärdrag. Om du har rökt i bilen är det extra viktigt att du låter bilen luftas. Detta kan eventuellt behöva göras under flera dagar i följd så att all cigarettrök elimineras så mycket som möjligt. Med en skinande bil på både utsidan och insidan har du skapat de perfekta förutsättningarna för att en köpare ska kunna känna att detta är hans eller hennes nya bil.

 4. Snygga bilder

  Lägger du ut en annons om bilen? Det är väldigt viktigt att annonstexten informerar om vilket märke bilen har, årsmodell, mätarställning och eventuella finesser eller tillägg som din bil har samt vilket drivmedel som bilen tankas med.

  Förutom detta behövs snygga bilder. Tänk gärna på att fotografera din bil mot en neutral bakgrund och undvik ett rörigt garage eller någon annan stökig bakgrund. Du kan skapa en neutral bakgrund genom att parkera bilen framför en vit husvägg eller köra till en öppen plats där gräs och himmel får fungera som bakgrund. Du ska alltid tänka på att bilen ska vara i fokus och att ingenting i bakgrunden får distrahera.
  Om du har möjlighet att visa upp flera bilder på din bil så är detta till fördel. Ta gärna foto på instrumentpanelen, baksätet, bagageutrymmet och andra vinklar som du tror att köparen vill se. Det är viktigt att du fokuserar på bra bilder med klar skärpa.

 5. Värdera bilen

  Oftast sjunker bilars värde väldigt fort och det kan vara svårt att veta hur mycket du kommer att få betalt. Det finns flera olika sätt som du kan värdera din bil på. Här bjuder vi på ett par tips om hur din bil värderas.

  Ett av de vanligaste sätten är att bege sig till en bilfirma och fråga bilhandlaren vad han eller hon vill betala för din bil. Detta bud kan du använda som referenspunkt när du värderar din bil online. Många företag erbjuder en snabb onlinevärdering. Det enda du behöver göra är att knappa in bilens registreringsnummer och inom några få sekunder får du en värdering av din bil.Hos MyMoney är det väldigt enkelt för dig att få snabba och raka besked om din bils värde. Med hjälp av ditt registreringsnummer och mätarställning kan vi ge dig ett tillförlitligt försäljningspris.

 6. Välj det forum som passar dig

  Vill du sälja din bil privat till en annan privatperson, sälja den direkt till en bilhandlare eller via en auktionssajt?  Alla dessa tre metoder är väl beprövade och det gäller för dig att välja vad du tycker blir bäst.

  Skillnaden är att om du säljer privat är det du som står som ansvarig för allt, inklusive att upprätta kontrakt, registrera ägarbyte och hitta intressenter till din bil. När du säljer bilen till en bilhall kan du överlåta mycket pappersarbete till bilhandlaren vilket är otroligt skönt och okomplicerat. Du som väljer någon av de populära bilauktionsfirmorna kan luta dig tillbaka medan kunnig personal tar hand om allt pappersarbete och du kan koncentrera dig på att följa budgivningen online ─  i realtid. På auktionssajt ökar chanserna dramatiskt att du får ett bra försäljningspris jämfört med om du säljer bilen privat eller till en bilhandlare. Det gäller att ha lite is i magen när din bil ska auktioneras ut och inte bli avskräckt när buden uteblir. Många auktionsföremål blir intressanta precis innan auktionen avslutas och det är också då de höga buden trillar in. Är du en gambler eller föredrar du ett förutbestämt pris? Det kan få avgöra hur du väljer att sälja. Vill du ha fler råd eller hjälp vid bilförsäljningen, kontakta oss anytime!

  Lycka till!

  /Vännerna på MyMoney

Gillade du denna artikeln?
Vill du ta del av liknande material, tips och nyheter?

Du kanske också gillar