Biltips

Tvätta bilklädseln – tips!

tvätta bilklädsel

En pysande läskburk, smulade kakor eller åksjuka barn? Orsakerna till att din bilklädsel kan börja se solkig ut är många. Om du ska sälja bilen kan en fläck på sätet sänka värdet på ditt fordon. För att få rent i bilen behöver du inte nödvändigtvis använda starka kemikalier. Idag finns det en mängd alternativ att ta till. Med olika husmorstips kan man komma långt i tvättprocessen. Vi lockas att köpa olika mirakelmedel men oftast fungerar en bra nagelborste och hett vatten minst lika bra som dyra och skadliga kemikalier. Ett milt flytande tvättmedel eller lite utspätt diskmedel kan behövas till besvärligare fläckar.

När du fått en fläck på bilsätet är det allra lättast att ta hand om den så fort som möjligt. Tänk bara på att gå varsamt fram för att inte skada bilklädseln.

Städteknik & tips

tvätta bilklädsel fläck rekond_2b

Det är bättre att massera fläcken än att gnugga hårt. Om du använder diskmedel på en fläck så är det bäst att använda ett ofärgat sådant. Diskmedel med stark färg kan nämligen färga av sig på ljus bilklädsel. Ofta är det sådant som vi redan har hemma som är det bästa hjälpmedlet i jakten på en ren bilklädsel. Om du vill få rent runt knappar och i sömmar så är en mjuk tandborste ett riktigt bra redskap. Ett annat alternativ är att inspireras av de som utför professionell rekond och hyra en våtsug att rengöra sätena med. Detta kostar förstås lite mer men spar tid om du vill rengöra hela säten och inte endast enstaka fläckar.

Så här blir du av med de vanligaste fläckarna

tvätta bilklädsel fläckborttagning_3

Här är vår lista på några vanliga fläckar och hur du kan avlägsna dem:

  • Olja – använd utspädd kallavfettning
  • Blod – badda med kallt vatten och sug upp med salt
  • Tuggummi – frys med kylspray och pilla bort
  • Kaffe – rengör med såpa utspädd med vatten
  • Svettfläckar på skinnklädsel – rengör med en mikrofiberduk

När det kommer till fläckborttagning så är en grundregel att ”lika löser lika”. Organiska fläckar kräver oftast bara vatten och mildare rengöringsmedel. När din bilklädsel fått olja på sig hjälper dock petroleumprodukter, här är så kallad kallavfettning till stor hjälp. Kaffe och matfett hör till de fläckar som kan vara riktigt svåra att få bort. Prova att göra rent med såpa utspädd med vatten, du kan få upprepa proceduren många gånger innan önskat resultat!

Bli kvitt dålig lukt i bilen

tvätta bilklädsel dålig lukt

Luktar din bil gammalt och unket fastän du precis ägnat timmar åt att få alla säten skinande rena? Då kan det vara en god idé att byta bilens samtliga kupéfilter. De har en förmåga att samla dåliga dofter. Behöver du gå snäppet längre kan du läsa vår artikel om hur du blir av med dålig lukt i bilen.

Damma av bilklädseln

tvätta bilklädsel dammsug_5b

Har du tygsäten i din bil samlas det såklart mycket damm och smuts i dessa. För en kvalsterallergiker kan det gå så långt att det blir jobbigt att åka i bilen, om man inte tar tag i en rejäl städning och avdammning med jämna mellanrum. Här behöver du bara en klassisk mattpiska. Slå på sätena så att ansamlat damm yr upp. Kör sedan ett varv med dammsugaren. Avsluta gärna med en klädvårdsrulle för att få upp de allra minsta partiklarna.

Bli kvitt hundhåren i bilen

tvätta bilklädsel hundhår

Många har ju en fyrbent bästa vän som får åka med i bilen. Hundens päls kan vara riktigt besvärlig att bli av med då den liksom går in i klädseln och inte kommer ut ens med dammsugaren. Ett tips är att använda vanlig diskhandskar och gnugga där pälsen sitter. Detta ruggar upp pälsen och du kan samla in den med händerna. Smart va?

Återuppliva bilklädsel av läder

tvätta bilklädsel läderklädsel_7

Även lädersäten kan återfå sin forna lyster. Det kan vara lite klurigt att se när lädersätena är smutsiga om de är av en mörkare nyans. Ett tips är att titta om de börjat glänsa. Då är det förmodligen dags att göra rent dem. Nya lädersäten brukar oftast vara matta. Steg ett är att dammsuga. När du dammsuger sömmar och säten bör du använda ett mjukt munstycke för att undvika repor. För rengöring av lädersäten bör du använda ett rengöringsmedel som är framtaget för just läder. Spraya direkt på sätet och torka av med en mirakelsvamp eller mikrofiberduk. Arbeta med en liten yta i taget. Om du köpt en ny rengöringsprodukt kan det vara en god idé att testa denna på ett mindre synligt ställe för att kontrollera att produkten verkligen håller vad den lovar. Vill du gå ytterligare ett steg kan du använda ett skinnbalsam som vårdar skinnet och håller det fräscht längre.

Använd dessa tips när det är dags att fräscha upp kupén. Ska du sälja bilen är det alltid en bra idé att tvätta den grundligt för att öka värdet och undvika onödigt prut på grund av trista fläckar i bilen. När du sålt din gamla bil och behöver en ny hjälper vi dig självfallet med billånet – ansök enkelt här!  

/Vännerna på MyMoney

Gillade du denna artikeln?
Vill du ta del av liknande material, tips och nyheter?

Du kanske också gillar