Biltips

Tvätta bilklädseln – tips och tricks för lyckat resultat!

En pysande läskburk, smulade kakor eller åksjuka barn? Orsakerna till att din bilklädsel börjar se solkig ut på grund av missprydande fläckar är många. Om du ska sälja bilen kan en fläck på sätet sänka värdet på ditt fordon. För att få rent i bilen behöver du inte nödvändigtvis använda starka kemikalier. Idag finns det en mängd alternativ att ta till. Med olika husmorstips kan man komma långt i tvättprocessen. Vi lockas att köpa olika mirakelmedel men oftast är en bra nagelborste och hett vatten minst lika bra som kemikalier. Ett milt flytande tvättmedel eller lite utspätt diskmedel kan behövas till besvärligare fläckar.

När du fått en fläck på bilsätet är det allra lättast att ta hand om den så fort som möjligt. Tänk på att gå varsamt fram för att inte skada bilklädseln. Det är bättre att massera fläcken än att gnugga hårt. Om du använder diskmedel på en fläck så är det bäst att använda ett ofärgat sådant. Diskmedel med stark färg kan nämligen färga av sig på ljus bilklädsel. Ofta är det sådant som vi redan har hemma som är det bästa hjälpmedlet i jakten på en ren bilklädsel. Om du vill få rent runt knappar och i sömmar så är en mjuk tandborste ett riktigt bra redskap. Ett annat alternativ är att inspireras av de som utför professionell rekond och hyra en våtsug att rengöra sätena med. Detta kostar förstås lite mer men spar tid om du vill rengöra hela säten och inte endast enstaka fläckar.

Bli av med de vanligaste fläckarna

Här är vår lista på några vanliga fläckar och hur du kan avlägsna dem:

  • Olja – använd utspädd kallavfettning
  • Blod – badda med kallt vatten och sug upp med salt
  • Tuggummi – frys med kylspray och pilla bort
  • Kaffe – rengör med såpa utspädd med vatten
  • Svettfläckar på skinnklädsel – rengör med en mikrofiberduk

När det kommer till fläckborttagning så är en grundregel att ”lika löser lika”. Organiska fläckar kräver oftast bara vatten och mildare rengöringsmedel. När din bilklädsel fått olja på sig hjälper dock petroleumprodukter, här är så kallad kallavfettning till stor hjälp. Kaffe och matfett hör till de fläckar som kan vara riktigt svåra att få bort. Prova att göra rent med såpa utspädd med vatten, du kan få upprepa proceduren många gånger innan önskat resultat! Luktar din bil gammalt och unket fastän du precis ägnat timmar åt att få alla säten skinande rena? Då kan det vara en god idé att byta bilens samtliga kupéfilter. De har en förmåga att samla dåliga dofter. Behöver du gå snäppet längre kan du läsa vår artikel om hur du fixar bästa doften i bilen.

Återuppliva bilklädsel av läder

Även lädersäten kan återfå sin forna lyster. Det kan vara lite klurigt att se när lädersätena är smutsiga. Har de börjat glänsa? Ja då är det förmodligen dags att göra rent dem. Nya lädersäten brukar oftast vara matta. När du dammsuger sömmar och säten bör du använda ett mjukt munstycke för att undvika repor. Till lädersäten bör du använda ett rengöringsmedel som är framtaget för just läder. Spraya direkt på sätet och torka av med en mirakelsvamp eller mikrofiberduk. Arbeta med en liten yta i taget. Om du köpt en ny rengöringsprodukt kan det vara en god idé att testa denna på ett mindre synligt ställe för att kontrollera att produkten verkligen håller vad den lovar. Slå gärna ett slag för miljön och gör din biltvätt så miljövänlig som möjligt. Lycka till!

Använd dessa tips när det är dags att sälja bilen för att öka värdet och använd oss när det är dags att köpa en ny bil, vi löser lånet!

/Vännerna på MyMoney

Gillade du denna artikeln?
Vill du ta del av liknande material, tips och nyheter?

Du kanske också gillar