Hus & Hem

Vill du bygga damm? Tänk på detta!

bygga-damm-1

Bygga damm! Varför inte? Att ha en fin liten damm i trädgården är säkert mångas dröm och behöver inte på något sätt vara en ouppnåelig sådan. Tänk dig näckrosor, kaveldun och kanske fiskar eller kräftor beroende på hur stor damm du ska bygga. Med rätt kunskap och utrustning kan du bygga damm på nolltid! Häng med så ger vi dig våra bästa tips och tricks längs vägen. 

Att ha en damm i trädgården kan verkligen skapa stämning. En liten vattenoas med vackra stenar och växter skapar en härlig dynamik i din trädgård. Tänk på att noga planera ditt dammbygge innan du sätter igång för att se till att utfallet blir så som du önskar. Glöm inte heller att snacka med grannarna om ditt planerade dammbygge. Det är alltid en god idé att ha med sig grannarna på tåget. I de flesta fall krävs inget bygglov för att bygga en damm, men om den ska vara exceptionellt stor eller djup kan det behövas. Kolla gärna med din kommuns byggnadsnämnd för att vara på säkra sidan!

Bygga damm – Placering

bygga-damm-placering-2

Placeringen av dammen är såklart viktig. Var vill du kunna sitta och njuta av dammen en solig dag eller varm sommarkväll? Ska den ligga i anslutning till något annat? En härlig uteplats kanske? Placeringen kan ju såklart varieras beroende på hur stor tomt man har. Ett bra tips är att undvika att placera dammen under träd som fäller mycket löv. Tänk också på att det är en bra idé att placera dammen så att den får sol under dagen, då kommer växter och fiskar trivas bättre!

Storlek, djup & form

bygga-damm-fisk-3b

När du hittat den perfekta placeringen av din damm är det dags att sätta igång. Hur stor ska dammen vara och vilken form vill du ha? En annan viktig sak att fundera över är djupet på din damm. Vill man ha fiskar i dammen är djupet avgörande. För mindre fiskar bör man ha ett djup på minst 50 cm och för större fiskar (typ koi) behövs minst en meter i djup. Tänk också på att gräva lite djupare än du tänkt för att eventuellt ge rum åt sandbotten. Ett tips är att bygga dammen i lite olika djupnivåer, kanske med runt 25 cm nivåskillnad. Detta är även bra om du vill plantera olika växter. 

Bygga damm – Vilken botten?

bygga-damm-botten-4

Man kan bygga sin damm på lite olika sätt när det kommer till botten. Det vanligaste alternativet är att man använder gummimattor eller dammdukar för att hålla vattnet i dammen. Men man kan också använda sig av betong till sin botten. Det senare valet är kanske något mer omständligt och dyrt än att använda dammduk. När du har din botten på plats kan du nog vilja ha lite sand på toppen. Glöm inte heller att planera för eventuella odlingar och pumpaggregat. 

Plantera mera!

bygga-damm-näckrosor

När du fått vatten i dammen är det dags att få igång dina gröna fingrar. För att skapa en naturlig och snygg look på din damm vill du såklart ha prunkande växtlighet i och runt om dammen. Bra exempel på vatten- och dammväxter är olika typer av vattengräs och vackra blommor. Några av våra favoriter är Rostull, Humleblomster och Hängstarr. Det finns såklart många fler vackra växter att välja på. Näckrosor är ju utan tvekan ett vackert inslag i dammen med många olika varianter att välja på.

Cirkulation

bygga-damm-cirkulation-6

För en frisk damm som blir en trevlig levnadsplats för insekter och djur, behöver man ha en god vattenkvalitet. Med rätt pumpaggregat får du bra och friskt vatten i dammen. Om du dessutom har en fontän installerad så syresätter denna vattnet på ett effektivt sätt. Generellt kan man säga att ju större dammen är, desto större chans är det att man uppnår biologisk balans med friskt och hälsosamt vatten.  Om du är sugen på att bygga din egen fontän så får du lite härliga tips här: ”Bygg själv din egen fontän.”

Lätt som en plätt! Med rätt inställning, planering och genomförande har man en vacker damm på nolltid. Behöver du ekonomisk hjälp att bygga din nya damm? Inga problem, vi hjälper dig – ansök om lån här. 

Råkar det vara så att du har en stor och rymlig trädgård och samtidigt funderar på att bygga ditt eget växthus så har vi ett par tips och idéer i artikeln ”Bygg ditt eget växthus”.

/Vännerna på MyMoney

Gillade du denna artikeln?
Vill du ta del av liknande material, tips och nyheter?

Du kanske också gillar