Hus & Hem

Köpa fritidshus – Våra tips!

Går du i tankarna på att köpa ett alldeles eget fritidshus? Då är du inte ensam! Under 2020 fullkomligt exploderade fritidshusmarknaden då alltfler började längta ut till landet och naturen. Efterfrågan på fritidshus har fortsatt att stiga även under 2021 så om du går i köptankar så kan det vara läge att slå till nu! Men vad behöver man egentligen tänka på innan man köper ett fritidshus? Det ska vi försöka reda ut åt dig i det här inlägget.

Vilket fritidshus passar dig bäst?

Innan du sätter dig ner och börjar scrolla bland alla bostadsannonser kanske du behöver ta dig en funderare på vad det är för slags hus som du letar efter. För det är lätt att bli förblindad av alla säljbilder på rustika och charmiga små torp i sommarskrud, som sedan visar sig vara allt annat än drömobjekt när november slår till. Det må låta trist men hejda dig därför lite innan du besöker mäklaren och fundera först på detta: 

Vad vill du ha ditt fritidshus till?

Är det främst ett ställe som du ska kunna komma och koppla av och koppla bort från omvärlden på? I så fall kanske det går bra med ett fritidshus mitt ute i skogen där det inte finns fiberanslutning eller går att installera ett mobilt bredband.Men finns det rastlösa barn i familjen som kräver både den ena och andra aktiviteten och att mobilen ska kunna fungera kanske du får ta dig en funderare till om full avskildhet från det övriga samhället är en bra idé.

Hur länge planerar du att vara i huset – Är det enbart ett sommarboende eller ska du även kunna bo där under de lite kyligare årstiderna? 

Viktigt att tänka på här är att om du tänker att du vill bo i ditt fritidshus under höst och vinter så måste du se till att huset är bra isolerat och har bra vatten och avlopp och välfungerande uppvärmningsmöjligheter. Läs mer om det här.

Hur stort eller litet behöver ditt hus vara? 

Är det bara till för dig och din katt eller vill du kunna klämma in hela stora släkten, familjen, vänner och alla husdjur i huset också?

Boytan behöver nödvändigtvis inte vara så stor för att den ska kunna rymma det allra mest väsentliga och dina nära och kära, men se över vad det finns för ytor och hur du kan använda dig av dessa på bästa sätt för att skapa både sovutrymmen och sällskapsytor.

Renoveringssugen eller slipper du helst hammare och spik under din lediga tid?

En del älskar att fixa med sitt fritidshus på semestern, andra vill helst bara slappa. Om du tillhör den senare kategorin bör du nog inte ge dig på ett renoveringsobjekt och vice versa. Läs mer om hur du renoverar ditt sommarboende här.

När du har funderat på detta har du förhoppningsvis fått en lite klarare bild av vad för slags fritidshus som du letar efter. 

Fräscht nybyggt eller gedigen torpardröm.

Nybyggen

Fördelarna med ett helt nybyggt hus är många – Du behöver inte tänka på att renovera inom de närmsta åren, det är enkelt att underhålla, det är vinterbonat och du kan själv bestämma hur det ska se ut, både ut- och invändigt. 

Först och främst måste du leta reda på en passande tomt. När tomten är köpt, kan du välja att bygga ett platsbyggt eller nyckelfärdigt fritidshus. Det finns flera olika leverantörer att välja mellan, som erbjuder fritidshus i flera olika stilar och storlekar. Några av dessa kan du hitta här. 

Renoveringsobjekt

Att ta sig ann ett lite äldre fritidshus har även det många fördelar. Det innebär i regel lite mer arbete och kärlek men erbjuder desto mer när det gäller charm och personlighet. För den händige och någon som kan tänka sig att lägga en slant på renovering är detta ett bra alternativ då det är mycket billigare än att köpa ett nybyggt hus. 

Här kan du ju även behöva kompromissa när det kommer till vissa bekvämligheter, såsom vatten och toalett inomhus och komplett kök. Inte sugen på utedass? Se över möjligheterna att dra in vatten och avlopp i huset. Finns det en egen brunn på tomten att använda för vattenförsörjning eller måste du ansluta till kommunala vattenledningar? Läs mer om hur du kan ansluta vatten och avlopp här.

Vart ska fritidshuset stå?

När det kommer till vilken ort man vill bo i och vart fritidshuset ska stå någonstans så är ju det en högst personlig fråga. Men om man ser till vart svenskarna, överlag, önskar att ha sitt fritidsboende så ligger Gotland som ohotad etta på den listan för fjärde året på raken. Efter Gotland kommer Stockholms skärgård, Öland, Bohuslän och Österlen. Vilket av alternativen föredrar du?

Finansiera ditt fritidshus.

Har du redan hittat ett fritidshus och är redo att slå till? Bra! Behöver du hjälp med att finansiera ditt drömboende? Kontakta oss på My Money så diskuterar vi det vidare. Vi hjälper dig med finansiering och guidar dig igenom ditt köp.

Du hittar våra kontaktuppgifter här.

/Vännerna på My Money

Gillade du denna artikeln?
Vill du ta del av liknande material, tips och nyheter?

Du kanske också gillar