Hus & Hem

Renovera sommarstuga – här är våra tips!

sommarstuga

Dags för en ny säsong i sommarstugan! Kanske har du nyss förvärvat en liten pärla och går i renoveringstankar? Att renovera sommarstugan behöver inte kännas som ett jobbigt måste om du planerar för hur du vill genomföra dina renoveringar. I denna artikel ska vi ge dig några goda råd när du ska renovera sommarstuga!

Renovera sommarstuga – ta det lugnt!

sommarstuga-fundera-2

Vi vet att man ofta kan frestas att påbörja många projekt samtidigt. Risken att man har många oavslutade renoveringsprojekt blir på så vis väldigt stor. Vårt råd är att se över vad man behöver fixa och sedan välja att renovera en sak i taget. Dessutom bör du fundera över hur du vill renovera. Är det en äldre stuga eller torp kan det vara en god idé att fundera på om du vill behålla fastighetens originaldetaljer. Kanske finns det ett stort värde i att behålla en del av stugans karaktär och inte göra det alltför modernt.  Funderar du på att köpa sommarstuga så har vi samlat några saker du kan tänka på i vår artikel ”Köpa fritidshus”.

Se över taket

sommarstuga-renovera-tak-3

Taket är såklart mycket viktigt att ha koll på. På många äldre sommarstugor och torp ligger tegeltak. Dessa tak är effektiva så länge teglet är helt och du behöver egentligen bara se till att hålla taket fritt från mossa och löv. Dåliga tegelpannor kan du enkelt byta ut mot nya eller bättre begagnade. Håll också koll på att takpappen är hel samt se över stuprör och hängrännor. Behöver du lägga helt nytt tak? Här hittar du våra tips!

Ha koll på grunden

sommarstuga-grunden-4

Nästa viktiga sak att ha koll på är grunden. Med en väldränerad husgrund håller sig stugan eller torpet friskt längre. Inte en superrolig renovering men ack så viktig! Om du är osäker på om du behöver åtgärda grunden kan du låta en besiktningsman fuktmäta under krypgrunden. 

Sköt om fasaden

sommarstuga-fasad-5

Fasaden är ju det som de flesta möts av. Den är såklart viktig att ta hand om för att säkerställa att stugan eller torpet hålls i gott skick. Om man använder slamfärg som till exempel falu rödfärg, behöver man bara skrapa bort det som går och sedan måla på ett nytt lager. Ett annat bra alternativ är att använda linoljefärg att måla fasaden med. 

Se över fönstren

sommarstuga-fönster-6

Nästa viktiga sak att se över är fönstren i stugan eller torpet. Dåliga fönster vill man undvika. Det är relativt enkelt att renovera sina fönster. Byt ut trä och glas som är trasigt och måla dina nya fönster med en bra färg. Här hittar du mer info om att installera nya fönster.

Skorsten och eldstad

sommarstuga-skorsten

Kakelugnar och kaminer skapar verkligen stämning i din sommarstuga! Dessutom är de ofta en viktig värmekälla i äldre hus. Därför är det såklart viktigt att ta hand om skorstenen som leder ut röken. Man kan behöva kalka om skorstenen och det görs enklast med kalkbruk. Skorstenen utsätts för stora påfrestningar så det är viktigt att undersöka dess skick med jämna mellanrum. Kanske behöver du även kalla in en sotare. 

Behöver du ekonomisk hjälp vid renovering av sommarstugan? Vi hjälper dig gärna! Ansök om lån här. 

/Vännerna på MyMoney

Gillade du denna artikeln?
Vill du ta del av liknande material, tips och nyheter?

Du kanske också gillar