Hus & Hem

Vad du ska tänka på vid val av värmepump

välja värmepump

Det är inte helt lätt att veta vilken värmepump man ska köpa, det finns ingen som passar alla. Det finns många olika modeller och alternativ att välja mellan. Men att skaffa en värmepump är en smart investering som kan göra att du sänker dina uppvärmningskostnader. Det finns också mycket att tänka på både innan, under och efter installationen av din nya värmepump. Att skaffa värmepump är en stor investering så det gäller att man utvärderar sina behov ordentligt. Det har hänt mycket med utvecklingen av värmepumpar de senaste åren och de är numera mycket mer effektiva och dessutom tystare.

Välj rätt värmepump för ditt hem.

välja värmepump_2

Att välja rätt värmesystem för just ditt hus kan vara komplext. För att veta vad som passar bäst, bör man utgå ifrån huset och tomten. Placeringen av värmepumpen är självklart viktig och bör därför tänkas igenom noga. Exempelvis en luftvärmepump bör placeras öppet och centralt för att ha den bästa möjligheten att sprida värmen i huset. Om du har svårt att avgöra vilken som passar dig och ditt hem bäst, är ett tips att boka ett hembesök av en återförsäljare som är expert på värmepumpar. De har full koll på vad som passar bäst för olika hustyper. Du kan också få prisförslag för både värmepump och installation av experten. Ta alltid in och jämför offerter från olika installatörer. Kostnaden skiljer sig självklart beroende på vilken typ av värmepump du väljer. Andra saker man behöver ta hänsyn till är till exempel uppvärmningsbehovet, hur mycket el hushållet förbrukar och planlösning med mera. 

Vad finns det för olika värmepumpar?

värmepumpar_3

För att veta vilken värmepump som passar just dina behov och ditt hus och tomt, kan det vara bra att ha koll på vilka olika varianter som finns på marknaden. Detta för att kunna ta ställning till vilken som passar bäst hos just dig. De vanligaste typerna av värmepumpar är bergvärmepump, luft-luftvärmepump eller frånluftsvärmepump. I praktiken fungerar olika värmepumpar på samma sätt, de flyttar värme från en plats till en annan. Det som främst skiljer dem åt är var värmen kommer ifrån. Värmepumparna skiljer sig i pris och vilken sort som passar bäst för olika ändamål.

Det är viktigt med energimärkning

värmepump_4

Du bör vara uppmärksam på energimärkningen på värmepumpen. Sedan 2015 måste alla värmesystem som säljs inom EU vara energimärkta. Syftet med märkningen är att upplysa dig som konsument om produktens energianvändning, vilket underlättar för dig som konsument att göra ett energismart val. Det som märkningen visar är bland annat ljudeffektnivå, effekt i kilowatt (som visar hur mycket värme värmepumpen ger) och energieffektivitetsklass för rumsvärmning på skalan A++ till G där A++ är mest effektiv. Det kan vara bra att tänka på att märkningen visar hur energisnål värmepumpen är – inte hur effektiv den är. 

Är det dags att investera i en ny värmepump? Vi hjälper dig med finansieringen, ansök om lån här!

/Vännerna på MyMoney

Summary
Vad du ska tänka på vid val av värmepump.
Article Name
Vad du ska tänka på vid val av värmepump.
Description
Behöver du köpa en ny värmepump till huset? Det finns mycket att tänka på för att välja rätt värmepump till ditt hus, här är våra tips!
Author
Publisher Name
MyMoney
Publisher Logo
Gillade du denna artikeln?
Vill du ta del av liknande material, tips och nyheter?

Du kanske också gillar