Köpa & Sälja bil

7 fördelar med att köpa bil av bilhandlare

fördelar bilhandlare_1

Det finns en hel del fördelar med att köpa bil av bilhandlare. Oavsett om du ska köpa en helt ny bil eller en begagnad. I den här artikeln har vi samlat några av de viktigaste fördelarna med att köpa bil av bilhandlare, häng med!

Att köpa bil av en bilhandlare betyder ofta att du får betala ett något högre pris. Det kan såklart ses som ett minus. Men! Det innebär också många fördelar med att köpa bilen av en bilhandlare. Här är de främsta fördelarna!

Reklamationsrätt i tre år

Japp, du läste rätt. När du köper bil av bilhandlare har du tre års reklamationsrätt. Detta gäller även om du skrivit ett köpeavtal där det står att bilen säljs utan garantier. Den här rätten kan bilfirman aldrig avtala bort. Skulle du upptäcka fel på bilen efter köpet kan du alltså kräva att bilfirman ska åtgärda detta. Detta gäller fel som uppenbart varit där innan du köpte bilen. Kan bilfirman inte åtgärda problemen i rimlig tid har du rätt att upphäva köpet. 

Håll koll på garanti

Vissa bilhandlare säljer bilar med garanti. Garantin täcker vissa skador som uppstår efter köpet, under en viss tid. Det är alltså skillnad på garanti och reklamationsrätt. 

Befintligt skick

befintligt skick

Många gånger står det i avtalet att man säljer bilen i befintligt skick. När man köper av en bilhandlare spelar det ingen roll om detta står i avtalet. Konsumentköplagen gäller och reklamationsrätten gäller om du upptäcker fel på bilen som fanns där innan du köpte den. 

Varudeklaration

Bilhandlare måste varudeklarera alla begagnade bilar

Om du köper en bil som kostar mer än 30 000 kronor kan du begära att få en varudeklaration. Den innehåller information om bilens skick. Du kan även få uppgifter om beräknade reparationskostnader för bilen. Kostar bilen under 30 000 kronor är bilfirman endast skyldig att ta med uppgifter om bilens säkerhet i varudeklarationen.

Köpeavtal

fördelar bilhandlare köpeavtal

Se till att få med allt viktigt i köpeavtalet. Om du till exempel inte får bilen direkt när ni skriver köpeavtal, avtala då om leveransdatum. Ingår det extra däck eller annan extrautrustning? Se till att få med även detta i avtalet. Om du är orolig att du skrivit på ett avtal som ger dig sämre rättigheter än de som beskrivs i konsumentköplagen behöver du inte oroa dig. Köpeavtalet står aldrig över lagen och konsumentköplagen gäller därför alltid. 

Undersökningsplikt

fördelar bilhandlare_undersökningsplikt_7

Som bilköpare hos bilhandlare har man aldrig undersökningsplikt. Denna ligger istället på bilhandlarens ansvar. Man ska kunna lita på det som står i varudeklaration och köpeavtal. Vi rekommenderar dock att man alltid tar ett varv för att undvika uppenbara problem. 

Ångerrätt

ångerrätt köpa bil

Ångerrätten på en bil gäller bara om man köpt den på distans till exempel via nätet. Det ger dig 14 dagars ångerrätt från och med att du mottagit bilen. 

Där har du några härliga fördelar med att köpa nästa bil av bilhandlaren. Sugen på ny bil? Vi hjälper dig med billånet!

/Vännerna på MyMoney

Summary
7 fördelar med att köpa bil av bilhandlare
Article Name
7 fördelar med att köpa bil av bilhandlare
Description
Ska du köpa bil av bilhandlare? Vi har tagit fram 7 riktigt starka fördelar med att köpa bil av en bilåterförsäljare, läs mer här!
Author
Publisher Name
MyMoney
Publisher Logo
Gillade du denna artikeln?
Vill du ta del av liknande material, tips och nyheter?

Du kanske också gillar