Köpa & Sälja bil

Köpa begagnad husbil – våra tips!

köpa begagnad husbil att tänka på

Att äga en husbil är något många drömmer om och det är faktiskt inte så svårt att förstå varför det är så. En husbil är frihet på vägen och ett smidigare alternativ än bil och husvagn. Det säljs många nya husbilar och det innebär att begagnatmarknaden är ganska bra i Sverige. Det går att hitta riktigt fina husbilar i flera olika prisklasser. I den här artikeln ska vi gå igenom några av de saker som det kan vara bra att tänka på innan man slår till och köper en begagnad husbil.

Det är viktigt att du kan en del om bilar, eller har med dig någon med det kunnandet, om du köper en husbil av en privatperson som inte kan kan erbjuda några garantier. Fungerar bilens speglar, belysning, lås och dörrar som de ska? Har hjulen stänkskydd? Om däckens mönster är nedslitet får du räkna med en extra kostnad för en uppsättning nya däck. Försäkra dig om att avgasröret sitter ordentligt och att du inte betalar för mycket i relation till hur rostig bilen är.

Köp begagnad husbil efter dina behov

köpa begagnad husbil guide och checklista

En fråga man alltid bör ställa när man köper ett begagnat motorfordon är hur gammal kamremmen är. Att byta den är nämligen en förhållandevis stor investering. Innan du kommit så långt som till att titta på en aktuell husbil, måste du ha klart för dig vilken typ och modell som passar utifrån de behov och önskemål du har.

  • Hur stor behöver bilen vara?
  • Hur mycket är du beredd att betala?
  • Vilken utrustning värdesätter du?
  • Vilka köregenskaper vill du att bilen ska ha?
  • Hur mycket kommer du att använda husbilen?

Husbilar är idag en konkurrensutsatt marknad och det innebär att du får ungefär vad du betalar för. Tänk på att en bil som kanske är dyrare i inköp oftast är billigare i drift än en äldre husbil. Bilens ”verkliga” ålder påverkas även av hur de tidigare ägarna har kört den. En begagnad husbil kan, om du har tur, vara försedd med dyr extrautrustning utan att det märks så mycket på priset. Antal bäddar kan variera – hur många är ni som kommer att använda bilen? Husbilar skiljer sig också åt i fråga om bränsleförbrukning, styrrespons och lastkapacitet mm.

Gör en bra husbilsaffär!

köpa begagnad husbil

Välj en bil som passar utifrån vad du tänkt använda den till och provkör den ordentligt.

Genom MyMoney kan du få hjälp med finansiering av bilen oavsett om den är ny eller begagnad. En husbil kan kosta en ordentlig slant men med förmånliga villkor går det att göra väldigt förnuftiga affärer. Ett tips som kan låta konstigt är att du inte ska betala för lite för en bil. Att vara alltför sparsam kan blir dyrt i det långa loppet. Tänk även på att välja en bil med bra förutsättningar att bevara sitt värde om du tror att du kommer vilja sälja den i framtiden. Det är alltid en viktig aspekt av bilägande och ekonomi. Sugen på att kirra husbilen? Kolla in senaste husbilarna på Blocket!

/Vännerna på MyMoney

Gillade du denna artikeln?
Vill du ta del av liknande material, tips och nyheter?

Du kanske också gillar