Köpa & Sälja bil

Hur mycket är din begagnade bil värd?

Hur mycket är bilen värd? Det är nog en fråga som många som ska sälja sin bil ställer sig. Ett evigt hett ämne för säljare (och köpare) av begagnade bilar helt enkelt. I den här artikeln ska vi lägga fokus på saker man som säljare ska tänka på innan man säljer sin bil på begagnatmarknaden. Vi vill framförallt hjälpa säljaren att värdera bilen man ska sälja på ett korrekt sätt.

Det finns många saker man bör ta i beaktande när man ska sälja sin begagnade bil. Att svara på frågan hur mycket bilen är värd kan ibland kännas knepigt. Vi samlar därför här våra bästa tips för att det ska bli lättare för dig som säljare att värdera din bil inför försäljningen.

Hur mycket är bilen värd – börja med research!

Det finns otaliga värderingssidor online där man enkelt kan skriva in märke, modell, tillverkningsår osv. för att snabbt få en ungefärlig värdering på sin bil. Vi rekommenderar alltid att man gör några olika för att se hur värderingarna skiljer sig åt. Men! Vårt bästa tips är att dessutom göra mycket egen research. Gå in på olika bilhandlares webbsidor och/eller vanliga sidor för privat bilförsäljning (t. ex. Blocket) och jämför din bil med liknande bilar för att få en uppfattning om hur prisläget på begagnatmarknaden ser ut för just din bil.  Även om man givetvis alltid vill ha ut så mycket som möjligt för sin begagnade bil så bör man ändå sträva efter att sätta ett så bra och realistiskt försäljningspris som möjligt.

När du jämför din bil med andra, liknande bilar, är det viktigt att du tar hänsyn till individuell utrustning och prestanda. Om din bil har specialdäck, designade fälgar eller har genomgått andra uppgraderingar så kan du i regel förvänta dig ett högre värde än det genomsnitt du finner vid din jämförelse. Men var noga med att inte överskatta din egen bils värde. Om andra säljare begär 80 000 kr för motsvarande bil är det svårt för dig att få 100 000 kr bara för att du själv tycker att den är välskött. Och tänk på att en bilköpare alltid vill pruta, så se till att ha en marginal nedåt, ett sista slutpris som du är beredd att acceptera.

Har du all dokumentation på plats?

En superviktig del i värderingsarbetet handlar om huruvida du har all dokumentation om fordonet på plats. Har du alla dokument om service och reparationer som gjorts på bilen så är det ett stort plus för köparen, som kan känna sig tryggare i att hen köper en bil i gott skick. Detta ger dig som säljare såklart ett incitament att värdera bilen högre.

Saker du kan göra för att snabbt öka värdet på din bil

Förutom de rent tekniska bitarna (typ att bilen ska starta utan problem), finns det en hel del kosmetiska ingrepp du kan göra på din bil för att snabbt öka värdet med några tusenlappar. Till att börja med kan det handla om en så enkel sak som att se till att bilen är i toppskick både in- och utvändigt. Tvätta, städa och putsa upp bilen.

Gör en ordentlig genomgång av bilen; dammsug, tvätta och polera om möjligt upp lacken. Kom ihåg att torka rent inne i motorrummet. Det är bra att laga eventuella stenskott på vindrutan. Har du försäkring som gäller för det kan du använda den. Du får givetvis betala självrisken, men det kan det vara värt.

En rejäl rekond kan få även en lite dassig bil att glänsa som en stjärna! Om man inte är sugen på att själv städa och tvätta bilen, kan vi verkligen rekommendera att lämna in bilen på en firma som sysslar med just detta.  Invändigt finns det ett par enkla åtgärder du kan göra för att ge din bil en fräsch känsla inför bilförsäljningen.  Läs våra tips här.

När värdet är fastställt – tänk på detta!

När du så lyckats fastställa vad värdet på just din bil är, är det dags att fundera över praktiska saker inför själva försäljningen. Vårt absolut viktigaste råd till dig som säljare, är att se till att ordna ett bra köpeavtal. Vi har i en tidigare artikel gått igenom hur du på bästa sätt skriver ett sådant, läs artikeln här. Om du funderar över om du ska sälja direkt till privatperson eller via en bilhandlare, behöver du ta ställning till lite olika saker. Normalt sett kan man räkna med att tjäna lite mindre på att sälja till en bilhandlare i jämförelse med om man säljer direkt till en privatperson. Båda alternativen har såklart för- och nackdelar, även här är det viktigt att göra ordentlig research innan man väljer.

Bestämmer du dig för att sälja bilen privat så var noga med din annons. När det kommer till annonsen är det viktigt med snygga och relevanta bilder och information. Ta gärna en bilfirmas annonsering som exempel och kopiera, för som köpare vill man se och läsa så mycket som möjligt innan man bestämmer sig för att komma och titta på bilen. Det gäller att få din bil att bli attraktiv och får den att sticka ut ibland tiotusentals bilannonser.

 

begagnad bil annons

Bra foton av din bil kan vara helt avgörande när en presumtiv bilköpare väljer mellan din bil och de andra som också annonseras ut på Blocket, KVD etc. Ska du ex sälja en Volvo V70 på Blocket konkurrerar du med de nästan 4.000 andra V70 som också är till salu. Det gäller att sticka ut, vilket du bland annat gör med bra bilder och utförlig information om bilen. Var ärlig – det lönar sig alltid. Annars slösar du bara din och andras tid. En rolig annons, skriven med lite humor kan också vara det där lilla extra som gör att din annons blir uppmärksammad.

 

Vi har även tidigare skrivit artiklar i ämnet, här är ytterligare tips på hur du får bäst betalt för din bil. I samband med att man säljer sin bil, köper man ju ofta en ny. Vet du redan vilken bil du ska köpa när du sålt din gamla? Vi på MyMoney hjälper dig med finansieringen.

/Vännerna på MyMoney

Gillade du denna artikeln?
Vill du ta del av liknande material, tips och nyheter?

Du kanske också gillar