Köpa & Sälja bil

Köpa begagnad bil – så skriver du köpeavtal

Funderar du på att sälja eller köpa begagnad bil? Ett köpeavtal, eller köpekontrakt som man också kan säga, reglerar vad man har för ansvar som säljare respektive köpare när en bil byter ägare. Syftet med avtalet är att båda parter ska kunna känna sig trygga med köpet. Ett välformulerat avtal minskar också risken för att missförstånd ska uppstå i efterhand. Dokumentet ska skrivas ut i två exemplar så att både köparen och säljaren får tillgång till varsitt. Vid köp mellan privatpersoner gäller köplagen och även om ni utformar ett eget kontrakt, måste detta vara skäligt och inte enbart gynna den ena parten.

Många bilaffärer görs upp utan kontrakt, ofta är ett kvitto den enda handling som medföljer vid köpet. Detta förfarande kan dock leda till att tvister uppstår, även om både köparen och säljaren haft ett ärligt uppsåt vid affären. Även muntliga avtal är giltiga men de har inte samma bevisvärde.

Grunden till en bra affär – köpekontraktet

köpeavtal vid köp av begagnad bil

En sak som det kan vara bra att fundera över är om ångerrätt ska gälla. Med ett bra köpeavtal minskar ni risken för juridiska tvister i samband med köpet. Glöm inte att både säljaren och köparen måste underteckna avtalet och att betalningen för bilen ska kvitteras. Hos bland annat konsumentverket och Organisationen Motormännen kan du ladda ner köpeavtal som möter de krav man ska ha på den här typen av kontrakt. Väljer man att använda ett av dessa avtal kan man vara helt trygg i att villkoren är rättvisa. Du kan också formulera ett eget avtal, då rekommenderar vi att följande punkter finns med:

  • Namn och kontaktuppgifter för säljare och köpare.
  • Intygande om att säljaren är registrerad ägare av fordonet.
  • Detaljer kring bilen, inklusive registrerings- samt chassinummer.
  • Bilens körsträcka enligt mätarställningen.
  • Den eventuella extrautrustning som ingår i priset.
  • Uppgifter om bilens skick.
  • Säljarens och köparens åtaganden i samband med försäljningen.

Många av punkterna kan tyckas självklara men det är lätt hänt att glömma något som i efterhand visade sig vara viktigt.

Var noggrann när du ska köpa begagnad bil

köpeavtal vid bilköp

Att köpa begagnad bil kan kännas osäkert men finns det ett avtal med de riktlinjer vi gått igenom i detta inlägg, kan du känna dig lugn. Punkten om åtaganden kan innehålla överenskommelser om hur bilen ska levereras och i vilket skick den ska vara vid själva överlåtelsen. En vanlig anledning till att tråkigheter uppstår i samband med försäljning av en begagnad bil är att köparen förväntat sig att få en städad bil, medan säljaren utgått från att bilen säljs i befintligt skick.

köpeavtal vid bilköp av begagnad bil privatpersoner

Även om det kan kännas onödigt att upprätta ett formellt kontrakt ifall köpare och säljare känner förtroende för varandra, rekommenderar vi starkt att detta görs. Det finns stora fördelar med att använda ett befintligt avtal som tagits fram av en aktör i branschen. Ett köpeavtal bör ha bilagor och vilka dessa är ska framgå av avtalet. Uppgifter om genomförda reparationer är av värde för köparen – särskilt i det fall det saknas servicebok. Gamla besiktningsprotokoll kan också ingå som bilagor till köpekontraktet vid försäljning av fordon. Information om eventuella garantier kan antingen ingå som en punkt i avtalet eller medfölja som en bilaga.  Här får du hjälp med att skapa ett tryggt och enkelt köpekontrakt när du ska köpa eller sälja bil.

Med denna guidning hoppas vi att du ska känna dig trygg i din nästa bilaffär. Kontakta oss gärna om du har frågor angående ett billån i samband med ditt nästa köp. Läs gärna fler av våra tips när du ska köpa begagnad bil.

/Vännerna på MyMoney

Gillade du denna artikeln?
Vill du ta del av liknande material, tips och nyheter?

Du kanske också gillar