Köpa & Sälja bil

Köpa begagnad bil – saker du bör ha koll på

köpa begagnad bil checklista

Att köpa en begagnad bil är det vanligaste bilköpet vi svenskar gör. En bil är begagnad så snart den ägts av någon före dig. Detta innebär att en bil kan vara nästan helt ny eller ha några år på nacken. Olika bilar har olika förutsättningar och problemen som kan uppstå skiljer sig från bil till bil. Därför är det bra och viktigt att vara påläst innan du köper en begagnad bil. Många känner sig osäkra över vad man bör tänka på vid köp av en begagnad bil. Här ger vi därför några av våra mest handfasta tips när det är dags!

De mest populära bilarna på begagnatmarknaden, är de som är mellan tre och fyra år gamla. Begagnade bilar behöver såklart inte ha några fel. Däremot kan det kan vara bra att läsa på om de märken och modeller som intresserar en för att få en uppfattning om eventuella problem som kan uppstå hos just de märkena. Kända fel för olika varumärken finns alltid dokumenterade och är lätta att hitta online. Det finns steg du kan ta för att minimera risken att råka ut för en bil med oförutsedda fel. Detta oavsett om du köper en nyare begagnad bil eller en äldre variant.

Begagnad bil – vilka är dina behov?

köpa begagnad bil checklista råd och tips

Börja alltid med att fastställa vad du behöver bilen till och vilka krav du har på ditt fordon. Har du barn och behöver mycket plats? Eller kanske åker du ensam och i stadsmiljö? Hitta en bil som är rätt för dig genom att jämföra olika modeller. Skapa dig en överblick av hur begagnatmarknaden för din önskade modell ser ut. Det är bra att provköra flera bilar av samma modell, för att lättare kunna göra en bedömning av det köp du tänker göra.

Begagnad bil – När du bestämt dig

checklista vid köp av begagnad bil

När du kommit så långt i din research av begagnade bilar att du vill få till ett köp, är det några saker som är viktiga att komma ihåg. Kontrollera dokumentation och ägaruppgifter.  Detta innebär att du kikar i serviceboken så alla servicebesök är gjorda vid rätt miltal, att sådant som eventuella rostskyddskontroller samt kamremsbyten är dokumenterade korrekt. Det är även smart att kontrollera med Transportstyrelsen att bilen ägs av den som säljer den. Begagnade bilar har alltid en viss prutmån, så våga pruta! Du kan antingen göra det genom att ge säljaren ett bud eller be säljaren sänka priset något. Om det inte är möjligt att pruta kan du istället villkora priset. Det innebär att du går med på det begärda priset om säljaren exempelvis förser bilen med nya däck eller ser till att den är nyservad.

Begagnad bil – genomföra affären

köpa begagnad bil råd och tips att tänka på

Tänk på att inte betala en bil i förskott utan först vid leverans. Lägger du en handpenning så be att få ett kvitto så att ni båda vet vad som händer om köpet inte genomförs. Begagnade bilar är lika viktiga att ha försäkrade som nya bilar. Se till att ha försäkringen i ordning redan i förväg. Händer något på vägen hem är det ditt ansvar som ny ägare. Det viktiga registreringsbeviset om ägarbyte ska skrivas under av båda parter, men skickas in av säljaren till Transportstyrelsen.   Behöver du lite fler tips och råd vad gäller köpekontrakt och avtal så har vi satt ihop en ”Checklista för köpeavtal”.

Köp av en begagnad bil behöver inte vara svårt, med rätt kunskap går köpet smidigt. Kolla in vår checklista för bästa förberedelse:

  • Välj rätt modell som tillgodoser dina behov
  • Provkör och undersök bilen
  • Kontrollera dokumentation och ägaruppgifter
  • Kom ihåg att våga pruta
  • Se till att ha försäkringar i ordning från start

Vi hoppas att du med detta känner dig lite mer förberedd inför ditt nästa bilköp och vi hjälper dig såklart med billånet när det är dags för affär!

/Vännerna på MyMoney

Gillade du denna artikeln?
Vill du ta del av liknande material, tips och nyheter?

Du kanske också gillar