Biltips Köpa & Sälja bil

Körkort – 5 värdefulla tips!

Att ta steget och äntligen få körkort är början på ett friare liv. Vi har samlat fem tips till dig som är på väg att ta körkort och drömmer om din första bil.

1. Övningskör och träna mycket!

Oavsett vilken körskola du väljer, så är det både ekonomiskt och bra att träna och övningsköra. Det allra bästa är att kombinera privat körning med övningskörning på körskolan. Kom ihåg att du måste ha en handledare om du övningskör privat och personen du väljer måste numera genomgå en handledarutbildning. Läs mer och ansök om att bli handledare här på Transporstyrelsens hemsida.

2. Börja med teorin direkt

Visst kan det vara tråkigt att läsa körkortsteori när man egentligen bara vill ut och köra… Dock är det alltid en god idé att läsa teori parallellt med körningen så att man möter det man läser om i praktiken när man är ute och kör på vägarna. Det är lättare att relatera till vägskyltar och händelser i trafiken när de upplevs i verkligheten. Vill du läsa mer om körkortsteorin så har vi ett par värdefulla tips här.

3. Ta hjälp av körkortsappar

Idag finns det massvis med hjälpmedel i form av appar som kan hjälpa dig med körkortet och i synnerhet med teorin. Ett exempel är appen Ta Körkort som blivit utsedd till bästa körkortsapp tre år i rad.

4. Köp en bil att träna i

Varför inte köpa bilen redan innan du har körkort? Det är alltid skönt att kunna övningsköra i sin egen bil och slippa vara orolig för att repa pappas BMW eller mammas fina nya Volvo. Med din egna kanske begagnade bil så kan du känna dig tryggare och mindre nervös, samtidigt som motivationen att faktiskt ta körkortet ökar avsevärt när man redan har bil!

5. Kör upp när du är redo

Många körskolor kan ha som taktik att försöka övertala dig att du behöver fler körlektioner trots att du känner att du är redo för uppkörning. Känn efter själv och lita på din egna förmåga. Kör upp när din magkänsla säger att du är redo och du känner dig säker och van i trafiken. I värsta fall om du kuggar din första uppkörning så lär du dig alltid av dina misstag och kan öva extra mycket på det moment som du inte klarade. Speciellt fickparkering är något som man oftast oroar sig för. Här får du ett par enkla tips som kan göra det något lite lättare.

Läs fler körkortstips på Allt om Bilars hemsida här.

/Vännerna på MyMoney

Gillade du denna artikeln?
Vill du ta del av liknande material, tips och nyheter?

Du kanske också gillar