Köpa & Sälja bil

Sälja bil – här är några värdefulla tips

Att sälja sin bil kan vara en ganska stor affär. Självklart vill man göra en god affär då man kanske ska använda sina intjänade pengar till att köpa en ny bil. Det finns stora pengar att tjäna på att sälja bil på rätt sätt. Vi har i en tidigare artikel gått igenom vad man ska tänka på för att få så bra betalt som möjligt vid i en försäljning. I denna artikel tittar vi på försäljningen ur ett lite bredare perspektiv och går igenom andra delar av affären.

Hur mycket man vill och kan få ut av försäljningen avgörs av en rad olika faktorer. För vissa kan det vara bra att äga en bil så länge som möjligt, för andra är det bättre att sälja och byta upp sig medan bilen fortfarande har ett högt andrahandsvärde. Många bilhandlare erbjuder sig att ta emot din gamla bil som inbyte om du köper en ny. Det är ofta smidigt att göra så men förfarandet innebär nästan alltid att du förlorar lite pengar jämfört med vad du kan få om du istället säljer bilen själv.

Sälja bil – Hitta rätt tillfälle

Att du bjuder ut din bil till försäljning skapar inget säljtvång. Du har full rätt att sälja din bil när läget känns rätt. Många sonderar terrängen men säljer bara om de får ett tillräckligt bra erbjudande. Med den strategin kan du alltså påbörja försäljningen innan det blir för bråttom att byta bil. Följande punkter kommer att hjälpa dig genom bilförsäljningen:

  • Sälj bilen vid rätt tillfälle
  • Lyft fram extrautrustning samt viktiga reparationer och förbättringar
  • Sälj via en väl vald kanal – vald utifrån bilens målgrupp
  • Fixa eventuella mindre fel inför försäljningen
  • Kolla upp om du kan använda bilen som inbyte

Du ska alltid försöka sälja bil i precis rätt tid. När bilen inte längre tjänar sitt syfte och medan du fortfarande kan få bra betalt för den. Håll koll på hur mycket bilar av den modell du har brukar tappa i värde. Det kan låta konstigt att låta laga en bil precis innan försäljning. Men har du en bra kontakt på en verkstad och får bilen uppdaterad till ett bra pris är det möjligt att bilen stiger i värde. Kostnaden för reparationen får du då förhoppningsvis igen vid försäljningen. Dessutom får du fler potentiella kunder eftersom alla inte har lust att själv fixa med detta.

Sälja bil – fler tips

Har du en familjebil kan det vara läge att annonsera i ett forum som når många barnfamiljer. Är det fråga om en väldigt speciell bilmodell kanske du istället ska vända dig till forum för  bilentusiaster. Är det en Blocket-annons som är aktuell har de några bra tips här. Dyrbar extrautrustning som ingick när bilen var ny och byten av sådant som är dyrt att fixa, är andra viktiga säljargument som du ska vara noga med att lyfta fram eftersom det påverkar bilens värde. Repor i lacken är något som en köpare oftare lägger märke till. Som tur är så går det relativt enkelt att åtgärda om det inte är så stora eller djupa repor. Andrahandsmarknaden för bilar är stor i Sverige och om du följer våra råd har du goda förutsättningar att lyckas bra med din försäljning samtidigt som köparen blir nöjd. Lycka till med försäljningen!

När du sålt och är redo att köpa ny bil finns vi redo att hjälpa dig med finansieringen!

/Vännerna på MyMoney

Gillade du denna artikeln?
Vill du ta del av liknande material, tips och nyheter?

Du kanske också gillar