Bilar och miljö Köpa & Sälja bil

Varför ska du köpa en elbil?

elbil miljöbil laddhybrid

Vill du köpa en ny bil som ligger rätt i tiden? Då har du förmodligen redan sneglat på en elbil. Fördelarna är många, inte minst för plånboken. Visserligen stämmer det att prislappen på den här typen av bilar är högre än för en diesel eller bensindriven variant. Priserna på elbilar förväntas dock sjunka rejält inom den närmsta tioårsperioden. Du har förmodligen inte heller missat den supermiljöpremie du får vid köp av en elbil eller laddhybrid. Idag funderar ledande tillverkare på om det överhuvudtaget är någon idé att lägga pengar och energi på att utveckla en ny generation dieselmotorer.

Det är framförallt över ett längre perspektiv som en elbil blir billigare än sina mindre miljövänliga konkurrenter. Dels är det mycket billigare att tanka ström än diesel eller bensin, dels så saknar elbilen katalysator, koppling och kamrem. Den här typen av bil beräknas alltså leda till besparingar genom att du inte kommer att behöva besöka bilmekanikern i samma utsträckning som med en traditionell bil.

Går du i elbilstankar? 5 snabba tips på vad du ska tänka på när det är dags att köpa elbil hittar du här.

En annan faktor som gjort att många börjat fundera på att köpa en elbil är att andrahandsvärdet på dieselbilar börjar bli alarmerande lågt. Förr ansågs de vara en säker investering för framtiden, nu är det elbilarna och laddhybriderna som rekommenderas som säkra och trygga framtida köp. Om du är intresserad av att skaffa en bil med ett riktigt bra andrahandsvärde så är en elvariant alltså ett utmärkt alternativ. Läs mer om vägtrafikens påverkan på miljön här.

Främsta fördelarna med en elbil

Förutom att elbilen är snäll mot plånboken så finns det naturligtvis många andra fördelar med denna typ av fordon:

  • Den är tyst
  • Den är bättre för miljön
  • En elmotor är mer effektiv än en förbränningsmotor
  • Den ger en roligare körupplevelse
  • Sveriges elnät är väl utbyggt

Många som skaffat elbil har naturligtvis gjort det med tanke på miljöhänsyn. Om elen som driver bilen produceras av vatten- eller vindkraft så är CO2-avtrycket per körd kilometer nästan lika med 0. Men även när elen produceras på konventionellt sätt, så är skillnaden i miljöpåverkan mellan en miljöbil och en dieselbil slående. En elbil släpper i genomsnitt ut 61 gram CO2 per körd kilometer. En dieselbil släpper ut runt 130 gram CO2, och en bensinbil hela 157 gram CO2. Elbilen har dessutom den klara fördelen att den är tyst. En seglivad myt är att elbilen skulle vara tråkig att köra. Faktum är att eldriften gör att du har fullt vridmoment direkt från start, den är alltså kvick och pigg att starta!

Framtidens bil är elbilen

elbilar framtiden miljöbilar laddhybrider

En återkommande fråga är hur det fungerar med laddningen. Finns det en station nära mig? Tiden då laddstationerna var få är förbi. I takt med att elbilen ökar i popularitet, dyker det upp allt fler ställen att ladda den på. Idag finns det en mängd webbsidor och appar som visar hur dessa stationer formligen ploppar upp som svampar ur marken. 2030 ska Sverige ha en fossiloberoende fordonsflotta och det är ingen vild gissning att tillverkarna kommer att göra sitt yttersta för att ta fram nya spännande elbilsmodeller.  Under 2019 kommer vi att få se en mängd nya, spännande elbilar.

Frågan är inte om du kommer att byta till en miljövänligare bil, utan när. Vi hjälper dig givetvis med billånet när det är dags, ansök direkt här!

/Vännerna på MyMoney

Gillade du denna artikeln?
Vill du ta del av liknande material, tips och nyheter?

Du kanske också gillar