Köpa & Sälja bil

Whiplash – så förebygger du skador

Visste du att flest krockar sker bakifrån?

En av de vanligast förekommande skadorna till följd av en bilolycka är därför whiplash, eller pisksnärtsskada som det också kallas. Whiplash kan uppstå när du blir påkörd bakifrån och huvudet slungas bakåt och sedan framåt. Den hastiga rörelsen kan göra att muskler och vävnader i nacken och halsen påverkas. Det finns några saker du kan tänka på när du köper bil, som minskar risken för att du drabbas.

Först och främst, köp en bil som har ett effektivt whiplashskydd. Exempel på whiplashskydd är:

  • Reaktivt huvudstöd: Detta skydd har som egenskap att det vid en krock rör sig framåt i samband med att kroppen pressad bakåt.
  • Passivt skydd: Detta skydd jobbar på ett annat sätt och istället för att röra sig framåt som det reaktiva huvudstödet, fångar det passiva skyddet upp din ditt huvud och överkropp utan att stolen har några rörliga delar.
  • Rörligt ryggstöd: Detta skydd är ännu en variant där hela ryggstödet är rörligt och har som syfte att med mjukhet och kontroll fånga upp din kropp.

Många bilmärken och modeller har idag godkända whiplashskydd, men kom ihåg att kolla upp det när du ska köpa din nya bil.

När du väl sitter i bilen är det viktigt att justera stolsryggen,och räta upp den helt för att minska avståndet mellan ditt huvud och huvudstödet. Huvudstödet måste också vara anpassat till dig. Se till att överkanten är minst i kant med din hjässa

Nu är du klar med bästa whiplash-försvar! Om du behöver fler tips eller råd, eller behöver hjälp med finansiering till nya bilen, kontakta oss idag.

/Vännerna på MyMoney

Gillade du denna artikeln?
Vill du ta del av liknande material, tips och nyheter?

Du kanske också gillar