Bilar och miljö

Årets fattigaste månad är här – lär dig köra ekonomiskt med EcoDriving!

eco driving

EcoDriving, ekonomisk körning eller sparsam körning är en teknik som ger lägre bränsleförbrukning och minskar miljöpåverkan. Den medför samtidigt mindre slitage på bilen och håller nere dina bränslekostnader. Grundprincipen kan användas på såväl lätta som tunga fordon. Idag när majoriteten av våra personbilar fortfarande drivs av bensin, är det extra viktigt att ta ansvar för sitt körsätt. Dina val gör skillnad.

Miljö och sparsam körning är en stor del av kursplanen för utbildning i samtliga körkortsbehörigheter. Körteknik för en lägre bränsleförbrukning värderas lika högt som de övriga kompetensområdena och prövas både i kunskapsprovet samt körprovet.

 

Körstilen EcoDriving

eco driving kör klimatsmart elbil laddhybrid

Att planera sin körning och ha framförhållning handlar helt enkelt om att undvika hårda inbromsningar och stopp. Håll dig uppdaterad genom trafik-appar och lyssna på trafikrapporter för att undvika tät trafik, köer och olyckor. Genom att växla snabbt och hoppa från tvåan till fyran, eller trean till femman får du bilen att förbruka mindre bränsle. Principen är att köra på högsta möjliga växel och därmed lägsta varvtal. Med moderna bilar kan du köra på högsta växeln i 50 km/h. Vid automatlåda är det bra att lägga växeln i neutralläge vid ett längre stopp och undvika farthållare på ojämna och backiga vägar. Håll alltid en jämn hastighet och motorbromsa när du har möjlighet. Vid nedförsbackar kan du låta bilen rulla utan att ge gas, då kan du få tillräckligt med fart för att sedan använda en hög växel utan att behöva trycka hårdare på gaspedalen.

 

Ta hand om din bil

ecodriving vårda din bil kör klimatsmart

Det kanske känns som en självklarhet att serva bilen, men det är otroligt viktigt för att hålla nere kostnaderna. Följ schemat i instruktionsboken så missar du inte att byta olja och filter i tid. Att tvätta bilen ofta och skölja bort salt och smuts hindrar ovälkomna rostangrepp och ökar livslängden på både bil och motor. Tänk på att tvätta i en gör-det-själv-hall och inte på gatan. Läs våra tips på miljövänliga bilvårdsprodukter. En takbox ger högre luftmotstånd och därmed högre bränsleförbrukning. Ta bort den så fort du inte använder den. Detta gäller även bagageutrymmet, rensa för att lätta på vikten. Använd bara AC:n när det är nödvändigt, det är en riktig energislukare. Detsamma gäller stolsvärme och andra elektriska apparater som också nöter på batteriet. Slits det ut i förtid, blir det en dålig affär för både dig och miljön. En motorvärmare reglerar slitaget på motorn vid kalla morgnar, den håller oljan smidig och minskar bränsleförbrukningen vid start.

 

Slutligen

eco driving kör klimatsmart naturen miljön kärlek

Om du ska välja den ultimata miljöbilen så är det naturligtvis en elbil som gäller. Tidigare har det höga priset hindrat många från att köpa, men i takt med att bilindustrin utvecklas, kommer också nya modeller i lägre prisklass. Vid långa körsträckor är diesel att föredra, men ha i åtanke de nya regler och miljözoner som inom kort blir verklighet. I stadstrafik är bensindrivna bilar ett bättre alternativ för motorn. Hybridbilen är ett bra val för dig som både kör inne i stan och längre sträckor på motorväg, då kan du alternera mellan el och bensin/diesel. Rätt däck påverkar också din bränsleförbrukning. I registreringsbeviset ser du enkelt vilka däck som passar till just din bil, välj inte bredare än vad som behövs. Kontrollera däcktrycket ofta och tänk på att de slits mindre vid lägre hastigheter. Till sist så handlar det om att välja rätt bil. Behöver du verkligen den största modellen? När det kommer till miljön och EcoDriving så är det smartare att välja en mindre bränsletörstig bil och hyra större vid behov.

Är du på jakt efter en ny bil? Då kan vi hjälpa dig med finansieringen, ansök om billån här! Vill du lära dig mer om miljöbilar? Läs om elbilar här!

/Vännerna på MyMoney

Gillade du denna artikeln?
Vill du ta del av liknande material, tips och nyheter?

Du kanske också gillar