Bilar och miljö

Sveriges nya elbil – Uniti

Ett litet kraftpaket – så kan man beskriva den lilla svenska elbilen Uniti. Den finns inte ute på våra vägar ännu men den går att förbeställa sedan den 8 december 2017. Sverige har en lång och hedersam historia av biltillverkning och nu har det alltså blivit dags för ett nytt bilmärke att möta framtiden. Såklart med alla de krav som ställs på säkerhet och miljö. Frågan är om det kommer bli en lika stor framgångssaga som Volvo och Saab? Det går inte att svara på i skrivande stund, det får framtiden helt enkelt utvisa. Men det finns många spännande och roliga detaljer på denna elbil. Detaljer som bäddar för ett framgångskoncept.

Det som skiljer Uniti från andra elbilar är helt klart storleken samt att den ska vara mer miljövänlig än andra bilar. Ja, mer miljövänlig än andra bilar som är eldrivna. Det finns enbart plats för två personer i en Uniti. Detta gör den till ett litet underverk i stadsmiljöer när det gäller framkomlighet och parkering. Bilen är utrustad med ett batteri på 22 kWh, vilket motsvarar 107 hästkrafter. Tycker du det är svårt att jämföra med andra bilar så innebär det cirka 20% kapacitet om man kikar på de riktigt kraftfulla elbilarnas batterier. Trots detta ska bilen klara av att köra hela 30 mil om den är fulladdad och det är väldigt bra.

Uniti – Elbilen för tekniknörden

För tillfället har Uniti meddelat att det ska tillverkas tre modeller. En rolig detalj är att styrningen skiljer sig åt mellan dessa modeller. En variant kommer ha en joystick som styrning. Bilen blir inte enbart intressant för bilfantaster, utan även för riktiga tekniknördar. Här nedan följer några korta fakta:

  • Kan köras i 30 mil vid fulladdat batteri
  • Byggs i Landskrona
  • Gratis solceller för uppladdning under 5 år
  • Maxfart 130 km/h
  • Kostar mellan 145 000 kr – 199 000 kr

För 149 EUR går det att förbeställa Unitis elbil. Beroende på utrustning och modell kommer de att säljas mellan 145 000 kr – 199 000 kr. Framåt kommer det även ges möjlighet att designa sin egen Uniti. Uniti samarbetar med E.ON vilket gör att de som köper en bil får gratis elförbrukning via solceller till laddning av bilen under fem år. Det är med andra ord inga bränslekostnader under de första fem åren. Bilen har en futuristiskt look och påminner om fordon vi ser i science fiction-filmer som exempelvis ”Det femte elementet”. En riktigt häftig bil som börjar levereras under 2019. Först då kan vi räkna med att se dem ute på våra vägar.

Med många laddningsmöjligheter!

När det gäller uppladdningen så finns det även en nödlösning för dem som glömmer bort att ladda batterierna. Bilen är nämligen utrustad med ett särskilt batteri som går att ladda i ett vanligt vägguttag och som ger möjlighet att köra i tre mil. När det gäller laddningen i övrigt tar det enligt uppgift tre timmar och tio minuter för att få fullt batteri. Det finns även möjlighet att ta sig långt med en snabbladdning på 20 minuter. Men bilen kan även laddas trådlöst eftersom den är är utrustad med solcellspaneler på biltaket. Så det finns flera olika möjligheter till laddning. Det ska bli spännande att se om bilen håller det de lovar när de första modellerna levereras, vi är väldigt nyfikna och förväntansfulla!

Funderar du på att köpa din första elbil? Här är våra främsta anledningar att köpa elbil. Behöver du hjälp med finansieringen? Ansök om billån direkt här!

/Vännerna på MyMoney

Gillade du denna artikeln?
Vill du ta del av liknande material, tips och nyheter?

Du kanske också gillar